Sfântul Andrei este o sărbătoare de o importanță deosebită în religia creștin-ortodoxă. Are loc în fiecare an pe data de 30 noiembrie, prilej cu care peste 940.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, potrivit datelor Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor. Despre Sfântul Andrei se știe că a fost răstignit, pe o cruce în formă de X. Iată povestea mai puțin știută a apostolului devenit ocrotitorul românilor.
Ultima zi a lunii noiembrie, constituie o dată de o importanță covârșitoare în istoria ortodoxiei din România. În ultima zi de toamnă are loc pomenirea Sfântului Apostol Andrei, „cel Întâi Chemat” la apostolie de către Mântuitorul Iisus Hristos.
Citește și: Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei 2023. Ce simbolizează acesta, de fapt
Sfâtul Andrei este considerat părintele creştinismului românesc, întrucât el a fost primul care a predicat Evanghelia lui Hristos pe aceste meleaguri. Mulți teologi consideră că România este o țară cu adevărat binecuvâtată, întrucât se numără printre puținele țări care au fost creștinate de unul dintre cei 12 apostoli.
Sfântul Apostol Andrei era fratele lui Simon (Sf. Apostol Petru). Spre deosebire de fratele său care era căsătorit, Andrei a ales să-și trăiască viața în feciorie.
Ajunge ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar când Ioan descoperă că Hristos este Mesia, lasă tot și Îl urmează pe Mântuitor.
Sfântul Apostol Andrei, care a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu în zona Mării Negre, a locuit într-o peșteră care se găsește și astăzi în localitatea Ion Corvin din județul Constanța.
Potrivit tradiției, sub împăratul Nero, Sfântul Andrei a fost ucis la 30 noiembrie, în jurul anului 60 d.Hr., la Patras, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, numită, în limba latină „crux decussata”, de unde a rezultat denumirea de „Crucea Sfântului Andrei”. După moartea sa moaștele i-au fost păstrate la Patras.
Citește și: Sfântul Andrei 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 30 noiembrie pentru spor și sănătate
Se pare că el ar fi ales să fie martirizat astfel, întrucât nu se considera vrednic să fie răstignit pe o cruce obișnuită, așa cum a fost răstignit Hristos.
Conform scrierilor bisericești, când a văzut crucea pregătită pentru el, ar fi strigat: „Bucură-te, Cruce sfințită cu trupul lui Hristos și cu mădularele Lui ca niște mărgăritare împodobite, căci mai înainte de a Se răstigni Domnul pe tine, erai înfricoșată oamenilor, iar acum ești iubită și cu dorire primită”. Apoi, Sfântul și-a dezbrăcat hainele și le-a dat chinuitorilor, iar ei l-au înălțat pe Cruce și, legându-i mâinile și picioarele cu frânghii, „l-au răstignit și l-au spânzurat”.