Fie că le consumăm ca atare, într-o budincă delicioasă sau ca ingredient într-un smoothie energizant, bananele sunt considerate un aliment de bază în multe diete. Cu toate acestea, adesea observăm că pe măsură ce timpul trece, aceste fructe galbene, pline de nutrienți, își schimbă culoarea, până spre maro- negru. Dar de ce se întâmplă asta și cum putem preveni transformarea neplăcută a bananelor?
Explicația stă în procesul natural de maturare al bananelor. Bananele sunt culese verzi și trec prin mai multe etape de maturare pe parcursul transportului și comercializării. La început, ele sunt într-o fază nematurată, verzuie, cu o consistență mai fermă. Pe măsură ce fructul se maturizează, acesta eliberează un hormon numit etilenă.
Etilena este responsabilă de accelerarea procesului de maturare. Acest hormon natural provoacă colorarea enzimatică al bananelor, adică transformarea culorii lor din galben strălucitor într-un maro mai închis. Enzimele din banane reacționează cu oxigenul din aer în prezența etilenei, declanșând reacții chimice care conduc la formarea pigmenților maro.
Bananele cu coaja maro sunt mai dulci
Deși înnegrirea cojii de banane poate părea inofensivă sau chiar neplăcută, pentru unii, trebuie să înțelegem că acesta este semnul unei maturități corespunzătoare și a dezvoltării nutrienților din fruct. De fapt, bananele maro sunt considerate mai dulci și mai moi decât cele verzi, deoarece amidonul se convertește în zaharuri mai simple ( amilaze) pe măsură ce maturitatea avansează.
Pe lângă transformările fizice, bananele maro adăugă avantaje nutriționale semnificative. Așa cum am menționat anterior, maturarea acestor fructe duce la o creștere a conținutului de zahăr, ceea ce le face o alegere excelentă pentru cei care au nevoie de o sursă rapidă de energie. Totodată, bananele maro conțin antioxidanți puternici care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism și la protejarea celulelor împotriva deteriorării.
Vezi și Biscuiți cu ovăz și banane. Rețeta de post din 3 ingrediente
Deși mulți dintre noi preferăm bananele galbene și tari, nu trebuie să subestimăm beneficiile oferite de cele maro. Este important să ținem cont de faptul că gustul și textura acestor fructe se schimbă pe măsură ce se maturizează, dar calitățile nutriționale și beneficiile pentru sănătate rămân aceleași.
Cel mai bun mod de a păstra bananele acasă este într-un loc răcoros, uscat, ferit de lumina directă a soarelui. Din acest motiv, în ciuda faptului că este obișnuit, nu trebuie să păstrăm bananele la frigider, deoarece există riscul de accelerarea a procesului de coacere, inclusiv, de schimbare a aromei. Pe de altă parte, ar trebui să ai grijă să așezi lângă banane și alte fructe care produc etilenă, precum merele, pentru a grăbi procesul de coacere a ambelor.
Un remediu foarte vechi care pare să funcționeze este să învelești bananele într-o foaie de ziar, imediat ce le cumperi. Vei observa că în acest fel, bananele se vor păstra mai multe zile.
Dacă, în schimb, ai decojit deja o banană și vrei să o mănânci mai târziu, există un truc pentru a preveni înnegrirea ei: stropește-o cu suc de lămâie și se va păstra câteva ore fără probleme.