Pisicile sunt animale de companie minunate și adorabile, dar uneori se pot comporta agresiv sau își pot schimba brusc dispoziția. Este important să înțelegem care sunt cauzele apariției acestui comportament pentru a ști cum să gestionăm situațiile imprevizibile. Cu atât mai mult cu cât, spun specialiștii, în interacțiunea om-pisică, întotdeauna cel vinovat de apariția acestui comportament este omul. Iată, așadar, de ce devin pisicile agresive.
Chiar dacă sunt animale domestice, în ADN-ul pisicilor a rămas instinctul de prădător. Iar dacă acest instinct este cultivat de când sunt mici, există toate șansele ca la maturitate, pisicile să aibă un comportament agresiv.
Atunci când sunt mici, ni se par absolut adorabile. Dar pe măsură ce cresc, încurajarea acestui joc poate duce la dezvoltarea unui comportament agresiv. Mesajul pe care l-au primit este că trebuie să se apere de mâinile și picioarele noastre și că este în regulă să se joace cu ele, să le zgârie și muște. De aceea, este recomandat să le îndeptăm atenția spre obiectele pentru pisici pe care le avem în casă și cu care se pot juca așa cum doresc.
Citește și: De ce pisicile își acoperă fața atunci când dorm. Motivul te va surprinde
Pisicile sunt animale curioase, dar se pot speria și foarte repede. Dacă o pisică este expusă la un zgomot puternic, la un străin sau la o situație nouă și necunoscută, poate deveni agresivă din cauza fricii. Când apare în fața lor un așa-zis pericol, sistemul nervos simpatetic activeaza “modul supraviețuire”.
Specialiștii recomandă se se evite expunerea pisicilor la situații în care se poate simți amenințată, prinsă sau înconjurată pentru a nu risca să devină violentă.
Stresul poate fi una dintre principalele cauze ale agresivității la pisici. Schimbări în mediul lor, precum o mutare sau introducerea unui alt animal de companie în familie, pot duce la creșterea nivelului de stres. Micile feline pot reacționa la acest stres prin agresivitate, în încercarea de a-și proteja teritoriul sau de a se simți în siguranță. Este important să observăm semnele de stres la pisici și să le oferim mediul și suportul de care au nevoie.
Există șanse ca pisicile care nu sunt sterilizate să să aibă un coportament agresiv. Este cazul masculilor, care se pot bate cu alți masculi pentru o femelă. Ori un motan de apartament poate deveni agresiv din cauza faptului că este foarte teritorial.
De asemenea, pisicile gestante devin și ele agresive mult mai ușor și mai repede. Aici vorbim de instinctul matern de a-și apăra puii, care predomină în comportamentul lor.
În cazul în care ai mai multe pisici acasă, iar pe una dintre ele o duci la veterinar, salon sau în altă locație, la întoarcere este posibil ca pisica rămasă acasă să devină agresivă. Deși se recunosc vizual între ele, mirosul sensibil al pisicilor joacă un rol esențial.
Chiar dacă pisica rămasă acasă o recunoaște pe cea care s-a întors, mirosul acesteia este unul diferit. De aceea, dacă observi astel de manifestări la pisicile tale, încearcă să reintegrezi aplici metoda reintegrării progresive.