De ce disting bărbații mai puține culori decât femeile? Ei bine, răspunsul la această întrebare a fost dezvăluit recent, în urma unui studiu efectuat de cercetătorii americani. Iată care este motivul pentru care reprezentanții sexului tare nu disting toate nuanțele pe care în mod normal femeile au capacitatea să le vadă.
Nu există cuplu care să nu fi trecut cel puțin o dată printr-o dispută legată de culoarea unui obiect, aliment, etc. Și este bine de știut că, cel mai probabil, femeile au dreptate în asemenea cazuri, chiar dacă prin această afirmație am putea deranja o partea a masculilor.
Dar de ce au dreptate? Răspunsul este dat de un studiu al cercetătorilor de la colegiile Hunter și Brooklyn care arată că, din punct de vedere genetic, bărbații sunt incapabili să distingă diferențele dintre anumite nuanțe. Și asta pentru că centrele vizuale ale creierului unui bărbat funcționează diferit față de cele ale unei femei, în ciuda faptului că structura ochilor este identică și că bărbații ar avea cu 25% mai mulți neuroni în cortexul vizual față de femei.
„Am ajuns la concluzia că, din moment ce acești neuroni sunt ghidați către cortex în timpul embriogenezei, testosteronul joacă un rol important. Asta ce duce la o conectivitate diferită între bărbați și femei”, explica profesorul Israel Abramov.
De asemenea, o altă explicație a specialiștilor este legată de cromozomi. S-a demonstrat faptul că genele care ne ajută să diferențiem culorile se află în cromozomul X, care se regăsește în număr dublu la femei decât la bărbați. În timp ce femeile au doi, bărbații au unul singur.
În plus, dacă apar mutații la nivelul cromozomilor, sexul puternic poate deveni incapabil să diferențieze nuanțele, arată playtech.ro
La femei, situația stă complet diferit. În cazul unor mutații, ele vor avea o capacitate mai mare de a diferenția nuanțele. Potrivit studiilor, în prezent, peste 40% dintre femei se confruntă cu mutații cromozomiale.
Potrivit unui experiment realizat de cercetătorii de la City University din New York, vinovat pentru această diferență de percepție ar fi testosteronul. Se pare că acest hormon dominant la bărbați ar fi responsabil cu modul în care informația captată de ochi este procesată de creier.
„Diferenţele sunt mici, dar reale. Ipoteza noastră este că testosteronul joacă un rol esenţial, provocând într-un mod încă neînţeles diferenţe de conectivitate în creierul bărbaţilor”, a fost explicația cercetătorului.
Potrivit studiului, culorile care îi pun în dificultate pe bărbați sunt: roșu, portocaliu, galben, verde sau albastru. Dacă un bărbat și o femeie vor privi un obiect portocaliu, el îl va vedea mai roșiatic. Dacă el va privi un fir de iarbă, îl va vedea mai galben, în timp ce femeia îl va percepe mai verde. Dacă va privi ceva turcoaz, va zice că este albastru.
Pornind de la aceste rezultate, specialiștii au avansat ipoteza conform căreia acesta ar fi motivul pentru care bărbații sunt afectați în număr mai mare de daltonism față de femei.
Explicația pentru care femeile disting mai bine culorile decât bărbații își are originile în străvechime. Atunci când bărbații mergeau la vânătoare, acordau o mai mare atenție mediului înconjurător, lucru care îi ajuta să vâneze animalul sau să își apere viața. În schimb, femeile care rămâneau acasă erau nevoite să studieze cu atenție toate plantele, fructele și legumele pe care le culegeau pentru a le pune pe masă, cu scopul de a nu-și otrăvi familia.
Este posibil ca acest lucru să le fi dezvoltat abilitatea de a distinge mai mult nuanțele de fructe și legume.
„Ca în cazul altor simțuri, cum ar fi auzul și sistemul olfactiv, există diferențe în ceea ce privește vederea între bărbați și femei”, susține profesorul Israel Abramov.
Acesta însă nu este singurul simț pe care femeile îl au mai dezvoltat decât bărbații. Studiile publicate în jurnalul ştiinţific Biology of Sex Differences arată că reprezentantele sexului frumos au auzul, mirosul și gustul mult mai fine. Bărbații compensează însă cu percepția detaliilor din imaginile aflate în mișcare. Motiv pentru care sunt șoferi mai buni decât femeie sau pot percepe mai bine sporturile televizate. Este o trăsătură antică, dezvoltată din vremurile în care bărbații erau vânători.