De ce e bine să spălăm întotdeauna hainele noi înainte de a le purta. Majoritatea dintre noi iubim hainele noi. Culorile sunt strălucitoare, liniile clare, iar accesoriile curate. Însă, chiar dacă ești tentată să le porți așa, pentru că au un aspect desăvârșit, renunță la acest obicei.
Chiar dacă arată aparent fără cusur, hainele din magazine nu sunt atât de curate precum par. Chiar dacă nu se vede, acesteau au mai fost probate înainte și au intrat în contact cu pielea altor persoane. Astfel că, dermatita alergică de contact poate fi o reacție întârziată. Această erupție cutanată își poate face simțită prezența și la câteva zile după expunere și apoi poate dura săptămâni întregi.
Un motiv important pentru a spăla hainele noi este că astfel poți îndepărta și vopsea suplimentară. Altfel, aceasta poate fi transferată pe piele sau pe alte articole de îmbrăcăminte. Majoritatea țesăturilor din fibre sintetice (poliester, acril) sunt colorate cu coloranți azo-anilin. Acești coloranți pot provoca reacții grave ale pielii oamenilor, în special în cazul copiilor mici, care sunt alergici la ei. Dacă alergia este severă, erupția va fi similară cu iedera otrăvitoare. Chiar și reacțiile mai puțin severe pot provoca pete de piele uscate, inflamate cu mâncărime.
Niciodată nu poți să știi cine a probat hainele înainte. Este posibil să transferi păduchii, bacteriile și ciupercile de la o altă persoană. Cabinele de probă pot deveni un loc de reproducere pentru orice fel de viruși. De ce să îți asumi acest risc?
Și, cel mai important, hainele noi ar trebui spălate pentru a îndepărta finisajele chimice. Ureea-formaldehida este un compus chimic pe care producătorii îl pun pe haine pentru a îmbunătăți textura. Aceste finisaje nu deranjează pe toată lumea, dar dacă ai pielea sensibilă, poți dezvolta o erupție cutanată. Aceasta apare mai ales în zonele de contact constant precum axile, gât, încheieturi, talie și coapse.
Ureea-formaldehida este o substanță chimică folosită pentru a preveni formarea mucegaiului pe hainele. Se folosește mai ales în cazul hainelor care trebuie expediate pe distanțe lungi în containere calde și umede din Asia și America de Sud. Are un miros foarte ascuțit care va rămâne în țesătură până când haina este spălată. O singură spălare probabil nu va elimina toată formaldehida. Dar astfel poate fi redusă semnificativ și va continua să fie îndepărtată cu fiecare spălare.
Iată și mărturiile unei angajate care a lucrat în magazinul unui retailer de haine. Aceasta a spus că în general, nu au voie să poarte haine sau alte branduri. Mai mult decât atât, managerul magazinului îi ruga pe angajați să poarte haine din noile colecții, pentru a le promova în magazin.
Astfel că majoritatea angajaților nu au făcut cumpărături din magazin. Au luat articole din raft, le-au purtat în timpul programului, apoi le-au reetichetat și au fost puse din nou la vânzare. „Muncești toată ziua. Transpiri”, a explicat angajata.
„Vă rog, spălați hainele după ce le-ați cumpărat.” A mai completat ea, subliniind așadar importanța de a spăla hainele înainte de a le purta.
Citește și 7 secrete pentru a face cumpărături ca un stilist. Trucuri pentru un shopping inteligent