De ce este atât de greu să renunțăm la pâine, este o întrebare la care specialiștii au încercat să răspundă. Mulți oameni încearcă să renunțe la pâine, dar puțini reușesc cu adevărat. De fapt, specialiștii spun că nici nu e necesar să renunțpm de tot la pâine, ci ideal ar fi să freglăm consumul până la nivelul la care nu ne face rău.
Pâinea, cu aspectul ei spongios și coaja crocantă, ne poate face dependenți de gustul ei delicios. Dar consumată în exces, aceasta ne poate provica probleme de sănătate.
Prima greșeală pe care o facem este să restricționăm unele alimente. Nu vom face decât să creștem dorința de a le consuma. Eliminarea a ceea ce ne place atât de mult din alimentația noastră ne poate determina să simțim stres și anxietate. Acești factori joacă un rol cheie în creșterea în greutate.
Deși este adevărat că făinurile stimulează apetitul în loc să-l potolească. Este suficient să evităm să mâncăm ceva pentru ca în creierul nostru să se producă reacții ciudate. Acestea ne vor face să dorim și mai mult acel aliment. Așa că secretul nu constă doar în ceea ce consumăm, ci și în modul în care îl consumăm. Este important și cât de des îl consumăm.
Trebuie spus că pâinea, deși nu este comparată cu un drog, creează un fel de dependență. Există studii care sugerează că în timpul digestiei glutenului, peptidele acestuia au capacitatea de a ne activa receptorii opioizi și de a ne face dependenți de acel aliment. Acesta este unul din răspunsurile la întrebarea „de ce ne place pânea”.
Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, secară și orz, în aproape toate tipurile de pâine. Și deși există deja rețete de deserturi fără gluten, acesta este totuși prezent în multe produse din supermarket, scrie viviendoencasa.mx.
Pe lângă gluten și exorfine, pâinea poate crea „dependență” datorită aspectului spongios și a crustei crocante, mai ales atunci când este consumată de copii. Din același motiv ne plac chipsurile de cartofi.
Cu toate dezavantajele consumului de pâine, trebuie să știm că devine periculoasă pentru sănătate doar când este consumată în exces.
Dacă aveți intoleranță la gluten, nu prea aveți multe de făcut. Dar, dacă puteți și vreți să mâncați pâine, mai bine învățați să vă bucurați de ea mai conștient.
Luați în considerare că nicio mâncare nu are capacitatea de a vă face rău. Stilul de viață este cel care afectează modul în care arătăm șine simțim. Caloriile și nutrienții pe care îi oferă pâinea sunt foarte variați, așa că încercați să alegeți pâinea fără posibili și doar o bucată pe zi.
A avea grijă de sănătate nu înseamnă a interzice mâncarea, ci înseamnă a învăța să mănânci conștient.