De ce este bine să ai frunze de nuc și de tei în casă de Rusalii. Ce trebuie să faci cu ele după ce se usucă

Frunzele de nuc și tei sunt binecuvântate de preoți în timpul slujbei de Rusalii
De ce este bine să ai frunze de nuc și de tei în casă de Rusalii. Ce trebuie să faci cu ele după ce se usucă

De ce este bine să ai frunze de nuc și de tei în casă după slujba din ziua de Rusalii. În duminica pogorârii Duhului Sfânt sunt binecuvântate la biserică ramuri și frunze de nuc și tei. Acestea reprezintă limbile de foc care s-au pogorât peste ucenici în ziua Cincizecimii.

De ce este bine să ai frunze de nuc și de tei în casă după slujba din duminica Rusaliilor

În cadrul slujbei care se face în biserică de Rusalii sunt citite șapte rugăciuni de binecuvântare a ramurilor de tei și nuc. Acestea se împart apoi credincioșilor și simbolizează darurile cele bogate ale Sfântului Duh. Totul se încheie prin stropirea acestor ramuri cu aghiasmă mică în fața Sfintelor Uși.

„Se binecuvântează ramurile acestea cu harul Preasfântului Duh și prin stropire cu această apă sfințită, în numele Tatălui și al Fiului şi al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”, spune preotul în timp ce binecuvântează ramurile de tei și nuc.

De unde provine tradiția ramurilor de tei și nuc, binecuvântate de Rusalii

Potrivit doxologia.ro, acest obicei al binecuvântării ramurilor de tei și nuc se întâlnește și la Ierusalim, Constantinopol sau Damasc. Obiceiul are ca fundament scripturistic evenimentul din cartea “Faptele Apostolilor”:

„Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi” (Faptele Apostolilor 2, 4).

Ce trebuie să faci cu frunzele de nuc și tei după ce se usucă

Este bine să ai în casă frunze de nuc și tei deoarece ele poartă binecuvântarea lui Dumnezeu în urma rugăciunii preotului, iar după ce se usucă nu este bine să fie aruncate la gunoi. Ele se ard sau se îngroapă în pământ pentru a se întoarce din nou în natură. Există zone din țară unde creștinii le păstrează chiar și după ce se usucă.

Alte tradiții de Rusalii: Dansul Călușarilor

În zona Munteniei și a Olteniei în special, oamenii țin cont de tradiția Dansului călușarilor. Acest dans va proteja gospodăriile de duhuri rele. Oamenii cheamă călușarii în curțile lor, pentru a juca Călușul din loc în loc. Cine sunt călușarii? Aceștia sunt băieți tineri care se adună la joc pentru a încânta localnicii. Acest joc, al călușarilor este vioi și pune în scenă un moment teatral, colorat și foarte vesel.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.9 258 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *