De ce este bine să aprinzi lumânări în casă. Nu mulți știu asta

Care este semnificația acestui obicei.
De ce este bine să aprinzi lumânări în casă. Nu mulți știu asta

Lumânările nu sunt doar o sursă de lumină alternativă în lipsa electricității. Ele sunt și puternice simboluri străvechi de credință, motiv pentru care multe religii le folosesc și astăzi. Inclusiv în creștinism lumânarea joacă un rol major. Mulți credincioși aleg să aprindă lumânări nu doar la bisercică, ci și acasă. Iată de ce este bine să aprinzi lumânări în casă, de fapt.

De ce este bine să aprinzi lumânări în casă

Deși liumânările au fost adoptate cu multe secole înaintea apariției creștinismului ca simbol în ceremoii religioase, acestea se păstrează și astăzi în majoritatea cultelor importante. În secolul al II-lea, un academician creștin a scris că religia folosește lumânări ”nu doar pentru a risipi întunericul nopții, ci și pentru a-l reprezenta pe Hristos, Lumina necreată și eternă”.

Citește și: Ce se face cu lumânările de la nuntă după slujbă. Răspunsul clar al preotului

Acest obicei s-a perpetuat până în zilele noastre. În prezent, lumânările sunt folosite într-o largă varietate de contexte, precum comemoarea sfinților, celebrarea evenimentelor religioase, aprindere lor pentru sufletul celor adormiți, atunci când sunt însoțite de rugăciuni etc. Candelele sunt folosite, împreună cu rugăciunile, pentru a-l onora pe Dumnezeu.

Obiceiul de a aprinde lumânări este o convenție semnificativă în bisericile, comunitățile și familiile catolice și ortodoxe, ce își are originea în vremurile Vechiului Testament, unde o lampă cu ulei era aprinsă pentru a „susține o flacără perpetuă”.

În Noul Testament se accentuează caracterul sacru al acestei lumini în Scrisoarea lui Pavel către Evrei. ”Se pregătea un prim cort cu suportul pentru lampă, masa și pâinea de prezență; acesta se numește Locul Sfânt”).

Citește și: Zilele în care este bine să aprinzi tămâie în casă. Ce spun de fapt preoții

Ce reprezintă candela aprinsă în casă

În Ortodoxie, lumânarea sau candela aprinsă are o semnificație aparte, deoarece îl simbolizează pe Hrstos, care a spus: ”Eu sunt Lumina lumii; cel ce mă urmează pe mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumină și viață” (Ioan 8,12).

Mulți credincioși aprind candele și acasă, nu doar la biserică. De regulă, sunt aprinse în fața unor icoane care îl înfățișează pe Iisus Hristos sau pe Maica Domnului. Nu este un gest a de onora imaginea în sine, ci pe Cel pe care îl reprezintă cu adevărat.

Candela aprinsă simbolizează o ofrandă de rugăciune prin care îi prezentăm Domnului cererile noastre și le cerem sfinților să se roage cu noi și pentru noi în vremuri de necaz. Atunci când rămâne aprinsă, această lumină reprezintă dorința noastră de a rămâne în compania lui Dumnezeu în timp ce ne îndeplinim îndatoririle de acasă sau de la locul de muncă.

Se spune că în fiecare casă trebuie să existe o candelă aprinsă. Lumina sa este considerată protectoare a casei și purificatoare, alungând spiritele rele. Potrivit credinței populare, în casa în care este aprinsă o candelă, duhurile rele nu pot pătrunde.

De asemenea, candela aprinsă amintește de pilda celor 10 fecioare care îl așteptau pe Mântuitor cu candelele aprinse. Cinci dintre ele nu au avut suficient untedelemn și au mers să cumpere, pierzând astfel venirea lui Iisus Hristos.

Candela aprinsă poate fi și răspunsul creștinului la îndemnul Mântuitorului: ”Privegheați și vă rugați, căci nu știți ziua, nici ceasul în care va veni Fiul omului” (Matei 25, 13). De aceea, creștinii aprind lumânarea sau candela ori de câte ori merg să se întâlnească cu Dumnezeu într-un mod anume, fie prin rugăciune, fie prin alte moduri.

În esență, candela aprinsă este un simbol al speranței pe care creștinii o pun în Dumnezeu pentru a-i ocroti.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *