De ce este bine să dormi cu fereastra deschisă. Efectele pe care le are acest obicei asupra odihnei

Studiile arată că dormitul cu geamul deschis îmbunătățește calitatea somnului
De ce este bine să dormi cu fereastra deschisă. Efectele pe care le are acest obicei asupra odihnei

Multe persoane cred că dormitul cu geamurile deschise poate avea consecințe negative asupra sănătății, cum ar fi bolile respiratorii sau alergiile. Cu toate acestea, pe timp de caniculă cu toții căutăm să fim mult mai confortabili pentru a ne putea odihni mai bine. Dacă încă ești temător să faci acest lucru, astăzi îți vom dezvălui ce se întâmplă cu organismul tău dacă dormi cu geamul deschis.

Specialiștii ne spun de ce este bine să dormim cu fereastra deschisă

Pentru multe persoane, dormitul cu fereastra deschisă reprezintă un obicei periculos din punct de vedere al sănătății, în special în anotimpurile reci, când temperaturile sunt scăzute, ori ploile sau ninsorile își fac simțită prezența. Iar atunci temerile sunt justificate.

Însă, când afară se încălzește, dormitul cu geamul deschis nu numai că vă va face să vă simțiți mai confortabil cu temperatura, dar crește și fluxul de aer din cameră. Asta înseamnă că pe lângă răcirea spațiului, scade cantitatea de dioxid de carbon din aer ceea ce vă face nopțile de somn mult mai sănătoase.

De fapt, un studiu realizat de Universitatea de Tehnologie Eindhoven din Olanda a constatat că deschiderea ferestrelor înainte de culcare îmbunătățește calitatea somnului.

„Ceea ce ne așteptam să observăm era că nivelurile mai scăzute de ventilație ar afecta negativ somnul. Deși nu am putut găsi o distincție clară între toți parametrii măsurați, indiciul a fost că ratele de ventilație mai mici sunt susceptibile să afecteze negativ calitatea somnului”, a declarat pentru Healthline autorul studiului, Dr. Asit Mishra.

Dioxidul de carbon din cameră afectează calitatea somnului

În urma cercetărilor s-a constatat că scăderea nivelului de dioxid de carbon a îmbunătățit eficiența somnului, deoarece, după cum explică autorii, în acest tip de studiu, dioxidul de carbon este folosit ca un indicator pentru nivelul de ventilație.

„Ne petrecem o parte considerabilă din viață în pat. Cu toate acestea, ventilația din dormitor și substanțele poluante din dormitor nu sunt un subiect foarte bine explorat”, a adăugat Asit Mishra.

„Ar trebui să existe o conștientizare a faptului că, în mediile închise, fără o ventilație adecvată, este posibil să fim expuși la o mare varietate de  substanțe nocive.”

Dar asta nu este tot, atunci când deschidem o fereastră sau o ușă înainte de culcare ne ajută să respirăm mai bine, cu excepția cazului în care aerul este foarte uscat, potrivit doctorului Michael Benninger, președintele Institutului Head & Neck, Cleveland Clinic.

Benninger atrage atenția că, dacă aerul este prea uscat, puteți suferi de disconfort, cum ar fi durerile de gât, așa că cel mai bine este ca în acest caz să optați pentru un umidificator.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *