Pe data de 31 decembrie, cu puțin timp înainte de miezul nopții, oamenii din toate colțurile lumii obișnuiesc să consume rodie. De ce se mănâncă, de fapt, acest fruct în noaptea de Anul Nou? Puțini sunt cei care știu adevărata semnificație a acestui obicei. Află ce puteri nebănuite are rodia la trecerea dintre ani!
În noaptea de Revelion, oamenii din întreaga lume speră, cu toții, ca noul an ce vine să fie unul bun, prosper și plin de noroc. Unii își pun această dorință doar în gând, în timp ce alte persoane apelează la un fel de ritual pentru a se asigura că tot ce le-a trecut prin minte va deveni realitate.
Spre exemplu, grecii, turcii și evreii obișnuiesc să consume rodie la miezul nopții de Revelion. Se spune că cine consumă acest fruct la trecerea dintre ani va avea parte de noroc, belșug, dragoste și multe realizări.
În schimb, spaniolii și noi, românii, obișnuim să mâncăm struguri de Anul Nou. Astfel, dorim să ne asigurăm că anul ce urmează va fi bogat, prosper și plin de magie.
Rodia este un fruct cunoscut și consumat încă din cele mai vechi timpuri, este un simbol al prosperității și al fertilității, iar în anumite țări este așezat pe mese la nunți.
Rodia era fructul sacru al lui Venus sau Iunona, zeița căsătoriilor roditoare, iar miresele grecești și romane, în ziua nunții, obișnuiau să-și pună câteva crenguțe în păr din pomul care face rodii.
Egiptenii, pe de altă parte, foloseau rodia în ceremoniile funerare, deoarece o considerau un simbol al morții și al renașterii. De asemenea, ei oferau rodia în dar de Crăciun pentru a ura noroc și prosperitate familiilor. Termenul de rodie provine din latinescul pomegranate, care înseamnă ”măr cu semințe mici”.
Citește și Ce ține Monica Tatoiu pe sub haine în noaptea de Revelion. Ritualul inedit care îi poartă noroc la bani!
Citește și Tradiții și obiceiuri de Anul Nou 2024. Ce este bine să faci de Revelion pentru noroc și prosperitate!