Vâscul este una dintre plantele asociate cu sărbătorile de iarnă, în multe țări din lume. Se spune că este bine să avem crenguțe de vâsc în casă de Crăciun, dar și de Revelion, iar legenda care circulă cu privire la această plantă este foarte cunoscută. Iată ce semnificație are vâscul și de unde a pornit tradiția!
Pe lângă bradul de Crăciun și decorațiunile specifice de sărbătoare, se spune că este bine să avem în casă și o ramură de vâsc. Această plantă este asociată cu dragostea și cu familia, iar legendele care circulă în jurul ei sunt numeroase. Potrivit poveștilor care s-au propagat din țările nordice, sărutul sub vâsc poate face minuni.
Legenda îl are drept protagonist pe Baldur, zeul luminii și al purității, fiul zeiței Frigg și al lui Odin. Se spune că zeița Frigg, care cunoștea destinele tuturor, dar nu avea voie să le divulge, a avut o premoniție legată de moartea fiului său. Pentru a fi sigură că nu i se va întâmpla nimic acestuia, zeița a adunat toate vietățile și plantele și le-a pus să jure că nu îl vor răni pe fiul său. Numai vâscul nu a fost pus să jure, fiind considerat neînsemnat și inofensiv.
Invidioși pe puterea lui Baldur, ceilalți zei au hotărât să îl pună la încercare. Zeul Loki, cel mai viclean, s-a transformat în femeie și a făcut o suliță din lemn de vâsc, pe care i-a dat-o lui Hod, fratele orb al lui Baldur. Când Hod a aruncat sulița, l-a nimerit pe Baldur și acesta a murit, îndeplinindu-se premoniția mamei sale. Se spune că zeița mamă, profund îndurerată, a început să plângă deasupra trupului fiului său. Lacrimile și dragostea ei l-au înviat, iar de atunci vâscul este asociat cu iubirea. Fructele acestei plante, acele mici bobițe albe, sunt considerate lacrimile zeiței Frigg.
Planta a început, așadar, să fie asociată cu dragostea, cu familia și cu minunile pe care le poate face iubirea sinceră. Vâscul era folosit de oameni încă din Antichitate, când se organizau serbări dedicate zeilor. Ulterior, planta a început să fie folosită în anumite ritualuri legate de căsătorie.
Se spune că de Crăciun, fetele care stăteau sub o crenguță de vâsc, nu puteau refuza sărutul unui băiat. Acesta simboliza iubire și pace, iar fetele care nu erau sărutate aveau parte de ghinion în anul următor.
Citește și: De ce roșu și verde sunt culorile Crăciunului. Ce semnificație au și care este originea lor
Obiceiul s-a păstrat și s-a transmis din generație în generație. În prezent, se obișnuiește să se agațe o ramură de vâsc la grindă, legată cu un șnur roșu. De Crăciun și de Revelion, cuplurile care se sărută sub vâsc se spune că vor avea parte de o relație fericită și trainică.
O altă legendă cu privire la vâsc, de data aceasta din Babilonia, spune că această plantă avea puteri magice atunci când fetele se îndrăgosteau. Fiecare femeie care dorea să se căsătorească mergea la templu și, dacă vedea un bărbat care îi plăcea, punea o crenguță de vâsc în jurul gâtului acestuia. Astfel, îl ”lega” cu farmecele dragostei și se căsătorea cu el.
Citește și: Unde locuiește Moș Crăciun? Adresa exactă a fost dezvăluită la radio
Toate legendele vorbesc, așadar, despre norocul pe care îl aduce vâscul, pe plan romantic. Din acest motiv, în multe țări se practică obiceiul de a pune o ramură de vâsc în casă de sărbători. Cuplurile se sărută sub ea, în noaptea de Crăciun sau în cea de Anul Nou. Astfel, vor avea o relație trainică și în anul care vine.