De ce este bine să pui o monedă în bradul de Crăciun. Tradiția veche din popor, efecte uluitoare

Ce rol are moneda agățată în bradul de Crăciun

Scris de: Daoud Andra

06 Dec. 2022

De ce este bine să pui o monedă în bradul de Crăciun. Tradiția veche din popor, efecte uluitoare

Împodobitul bradului este o tradiție care se respectă cu sfințenie în fiecare an, de Crăciun. Chiar dacă alegi un brad natural sau artificial, decorațiuni cumpărate sau unele hand-made, tradiția spune că sunt câteva lucruri care ar trebui neapărat să se regăsească în brad. De ce să pui o monedă în bradul de Crăciun și ce efecte are.

De ce este bine să pui o monedă în bradul de Crăciun

Tradiția împodobirii bradului este una veche de sute de ani și se respectă în toate țările unde se sărbătorește Crăciunul. Bradul împodobit a devenit un simbol universal al sărbătorii Nașterii Domnului, peste tot în lume. Dacă în trecut bradul se împodobea doar cu mere, nuci, covrigi și decorațiuni făcute din sfoară sau hârtie, în prezent avem o gamă largă de podoabe de brad din care să alegem.

Indiferent că optezi pentru un brad natural sau unul artificial, pe lângă globuri, beteală, fundițe sau instalație, ar trebui să adaugi și o monedă în brad. Potrivit tradiției, se spune că dacă pui o monedă în bradul de Crăciun, vei avea parte de noroc și prosperitate în anul care vine.

Citește și: Locul din casă unde trebuie să așezi bradul de Crăciun. Așa atragi sănătatea și bunăstarea în viața ta

Poți agăța moneda folosind o ață roșie, pentru și mai mult noroc. De asemenea, nu uita să pui în vârful bradului o stea, pentru că aceasta simbolizează steaua de la Bethleem, care i-a ghidat pe cei trei magi la nașterea lui Iisus.

De ce este bine sa pui o moneda in bradul de Craciun
Moneda agățată în brad aduce noroc

Când a apărut tradiția împodobirii bradului

Bradul simbolizează, prin forma sa, Sfânta Treime, și a fost ales drept copac simbolic pentru Nașterea Domnului, fiind tot timpul verde. Obiceiul de a aduce în casă un brad verde sau crenguțe de brad este unul destul de vechi și a suferit numeroase modificări de-a lungul secolelor.

Până în secolul al XV-lea, oamenii împodobeau casele de Crăciun cu crenguțe de brad, însă tradiția era considerată păgână. Primul brad de Crăciun se pare că a fost împodobit în anul 1605, la Strasbourg. Acesta era decorat doar cu mere roșii și era așezat într-o piață publică.

Citește și: Ce culori se poartă la brad 2022-2023. Acestea sunt cele două nuanțe vedetă

Bradul împodobit cel mai aproape de cum îl știm noi astăzi a fost văzut pentru prima dată în anul 1611, la Breslau, în reședința ducesei Dorothea Sybille von Schlesien. După anul 1878, tradiția de a împodobi bradul cu globuri de sticlă ajunge și în Asia, Australia sau Africa. Curând, Crăciunul a început să fie de neconceput fără bradul împodobit, peste tot în lume.

Potrivit tradiției, bradul se împodobește în seara de Ajun, adică pe 24 decembrie. Acest obicei s-a schimbat însă în ultimii ani, mai ales de când au apărut brazii artificiali. Mulți oameni aleg să împodobească bradul încă de la începutul lunii decembrie, pentru a se bucura cât mai mult timp de el.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *