De ce fermentează zacusca de fasole. Greșeala care îi strică tot gustul, și gospodinele cu experiență o comit

Cauze și soluții

Scris de: Oana Matei

08 Sep. 2023

De ce fermentează zacusca de fasole. Greșeala care îi strică tot gustul, și gospodinele cu experiență o comit

De ce fermentează zacusca de fasole. Preparată din ingrediente naturale, zacusca de fasole este preferată pentru gustul său și mai ales pentru proprietățile sale nutritive, fiind potrivită pentru toți cei care vor să fie sănătoși și în formă optimă. Zacusca de fasole poate fi o alternativă excelentă de a înlocui alimentele de origine animală, în perioadele de post sau pentru cei care țin o dietă vegetariană sau vegană. Dar pe cât de savuroasă este zacusca, pe atât de repede se poate strica, cu atât mai mult dacă este cu fasole.

De ce fermentează zacusca de fasole?

Răspunsul se află în procesul de fermentație, un fenomen natural care poate apărea atunci când condițiile ideale pentru dezvoltarea microorganismelor benefice nu sunt respectate.

În primul rând, să înțelegem ce este fermentația. Fermentația este un proces biochimic în care anumite microorganisme, cum ar fi bacteriile sau drojdiile, descompun substanțele organice, cum ar fi zaharurile, în compuși chimici mai simpli. În acest caz particular, fermentația apare atunci când microorganismele benefice din compoziția zacuștii își încep activitatea ducând la producerea unei varietăți de acizi organici și produși ai fermentației.

Igiena

Există mai mulți factori care pot contribui la fermentarea zacuștii de fasole. Primul și cel mai important factor este igiena necorespunzătoare în timpul procesului de preparare. Este esențial să ne asigurăm că instrumentele de gătit vasele și ingredientele folosite sunt curate și igienice. Orice contaminare cu bacterii nedorite poate declanșa fermentația.

Timpul de fierbere

Un alt factor important este cantitatea de zaharuri din fasole. Dacă fasolea nu a fost bine fiartă sau nu a fost suficient de gătită, zaharurile prezente în boabe pot rămâne în cantități mari. Aceste zaharuri pot acționa ca substrat pentru microorganismele benefice și pot duce astfel la fermentarea zacuștii.

Sterilizarea borcanelor

Pentru a fi siguri că borcanele nu vor prinde bule de aer, ele trebuie să fie sterilizate. Acest lucru se face ori ținând borcanele 30 de minute la cuptor sau într-o oală cu apă aflată pe foc, timp de 15 minute. Acestea sunt metode sigure prin care să nu stricați bunătatea de zacuscă pe care ați preparat-o cu multă trudă.

Vezi și Trucul lui Radu Anton Roman pentru cea mai gustoasă zacuscă. Ce trebuie să faci cu legumele înainte de a le prăji, rețeta te va înnebuni de plăcere

Depozitarea corectă

Un alt motiv pentru care zacusca de fasole fermentează este că borcanele nu sunt închise ermetic și prind aer foarte ușor. Astfel că, după un timp, poate să apară mucegaiul la suprafața borcanelor cu zacuscă. Fasolea este un aliment care fierbe foarte ușor, așa că este important să depozitați zacusca de fasole într-un loc răcoros.

Vezi și Ai făcut zacusca greșit toată viața. Cât ulei se pune, de fapt. De asta iese grețoasă

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *