Hârtia igienică este produsul care nu lipsește niciodată din baie și pe care îl cumpărăm din nou înainte ca baxul precedent să se termine. Indiferent că este cu două sau cu trei straturi, cu sau fără parfum, aceasta este albă la culoare, în cele mai multe cazuri. Dacă te-ai întrebat de ce hârtia igienică este albă, explicația s-ar putea să te surprindă.
Pe piață există o gamă largă de sortimente de hârtie igienică, la prețuri diferite și de calitate diferită. Ce au în comun majoritatea este culoarea albă. Aceasta predomină atât la hârtia igienică, cât și la hârtia de bucătărie. Motivul pentru care majoritatea produselor din aceste categorii au culoarea albă este unul banal.
Citește și: De ce să nu lași niciodată ușa deschisă la baie. Motivul nebănuit
Albul este asociat cu prospețimea și curățenia. Dacă hârtia igienică ar avea o culoare gălbuie, gri sau altă nuanță, cel mai probabil ar fi asociată cu o calitate inferioară și nu s-ar vinde la fel de bine precum hârtia albă. Din acest motiv, cei mai mulți producători preferă să pună la vânzare doar hârtie igienică de culoare albă.
Hârtia igienică este produsă din celuloză sau din hârtie reciclată, tratată cu clor sau cu peroxid de hidrogen. Acestea fac hârtia să fie moale și catifelată și îi dau o culoare albă. Unele sortimente de hârtie au anumite modele colorate pe suprafața lor, dar nuanța care predomină este albul.
Citește și: Cu ce se curăță calcarul din baie. Ingredientul ieftin care se găsește în orice bucătărie
În trecut, în magazine se găseau multe culori de hârtie igienică, iar unii oameni obișnuiau să cumpere hârtie colorată pe care o asortau cu nuanțele predominante din baie. Acest trend a dispărut în ultimii ani, iar oamenii au revenit la hârtia albă.
Aceasta are avantajul că este mai puțin tratată chimic și nu conține coloranți artificiali, precum hârtia de diferite nuanțe. Deși mulți producători folosesc parfum în compoziția hârtiei igienice, este de preferat să ne îndreptăm atenția spre produse fără miros și fără coloranți. Acestea sunt cele mai blânde cu pielea și nu riști să apară iritații sau alte probleme asemănătoare dacă le folosești.
Citește și: Boala pe care o poți face dacă folosești des șervețelele umede. Cât de periculoase sunt, de fapt
Când cumperi hârtie igienică, asigură-te că a fost depozitată corespunzător și că baxul nu este rupt. Dacă plasticul care acoperă rolele este rupt, sunt șanse ca praful, microbii și umezeala să fi pătruns în interior și să compromită calitatea hârtiei. De asemenea, este util să citești eticheta, pentru a vedea cât de mult a fost tratată chimic acea hârtie igienică. Exită produsele care au în componența lor dioxină sau furan, iar acestea ar trebui evitate.