De ce ies sarmalele tari, de fapt. 4 greșeli mari pe care toate gospodinele le fac, dezvăluite de Gina Bradea

Motivele pentru care sarmalele ies tari. Ce trebuie să eviți.
De ce ies sarmalele tari, de fapt. 4 greșeli mari pe care toate gospodinele le fac, dezvăluite de Gina Bradea

Sarmalele sunt unul dintre cele mai iubite și apreciate preparate tradiționale din bucătăria românească. Cu toate acestea, chiar și cele mai experimentete gospodine pot întâmpina dificultăți în obținerea sarmalelor perfecte. Iar unul dintre lucrurile neplăcute este atunci când sarmalele ies tari. Iată de ce se întâmplă acest lucru. 4 greșeli pe care este posibil să le faci, potrivit renumitei Gina Bradea.

De ce ies sarmalele tari, de fapt

Rețetele de sarmale sunt nenumărate, iar fiecare gospodină are secretul său, care face ca preparatul să iasă mai mult sau mai puțin gustos. De asemenea, sarmalele se fac în diferite dimensiuni, în funcție de zonă. În Moldova, spre exemplu, gospodinele le fac mici. Este o onoare să ai ceaunul cu sarmăluțe cât mai mici. În timp ce în Oltenia, sarmalele se fac întotdeauna mari, cam cât frunza de varză. Iar în Ardeal, se fac mărișoare.

Citește și: Ce pun gospodinele din Moldova printre sarmalele din oală pentru un gust desăvârșit. Ingredientul secret care le dă o aromă aparte

Însă indefernt de mărimea lor, acestea trebuie să iasă delicioase și cu o textură fină. Iar pentru a reuși acest lucru, trebuie să fii atent la anumite aspecte.

Potrivit celebrei bucătărese Gina Bradea, există mai multe motive pentru care sarmalele ies tari:

  • dacă se pun ouă
  • dacă se pune prea mult orez sau prea puțină ceapă. Doar folosind carne și orez, sarmalele vor ieși foarte tari. Ceapa mai multă dă dulceață sarmalelor și le face fragede.
  • nu sunt fierte suficient timp. Sarmalele nu se fierb într-o oră. Pentru a ieși moi și fragede, ele se fierb minim 3 ore la foc mic
  • varza nu este bună. Dacă folosești varză cu foi groase, sau ai pus prea mult hrean în butoi, la murat, cu siguranță sarmalele tale nu vor fierbe cum trebuie și vor rămâne tari.

Citește și: Nu mai fierbe sarmalele în apă. Altul este secretul ca să se topească în gură. Rețeta asta veche e genială

Cât orez se pune la sarmale

Cantitatea de orez este și ea importantă dacă vrei ca sarmalele tale să iasă perfect. Potrivit Ginei Bradea, pentru rețeta de ”sărbătoare” de sarmale, se folosește o cantitate de 100-150 g de orez la 1 kg de carne. Astfel, preparatul va ieși gustos și cu textura perfectă.

La rețetele obișnuite, însă, la 1 kg de carne se pun cam 250-300g de orez (o cană cu vârf). De asemenea, trebuie adăugate ceapă din abundență, morcov și verdeață. La această rețetă, vor ieși mai multe sărmăluțe, întrucât se folosește o cantitate mai mare de orez.

Când este rece, se adaugă peste carne împreună cu orezul ales și spălat, mălaiul (sau păsat), verdeața tocată mărunt, 1-2 linguri de pastă de tomate, sare, cimbru, piper și ardei iute, boia, puțin coriandru, (5-6 bobițe, cât să dea o aromă discretă), un vârf de cuțit de chimen măcinat și ceapă înăbușită. Se amestecă bine cu o lingură de lemn și, opțional, se poate ”bate” puțin compoziția pentru a deveni mai pufos prin înglobarea de aer, exact ca la pasta de mici.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.3 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *