Mujdeiul de usturoi este unul dintre cele mai îndrăgite sosuri din bucătăria românească. Cu aroma sa intensă și gustul caracteristic, este adesea folosit pentru a da un plus de savoare mâncărurilor. Cu toate acestea, nu toată lumea reușește să obțină un mujdei de usturoi perfect, deoarece există o greșeală comună care poate face ca acesta să fie amar.
Dacă vrei un mujdei de usturoi perfect, trebuie mai întâi să alegi usturoiul potrivit. Există mai multe tipuri de usturoi, însă cele recomandate de bucătarii cu experiență sunt cele cu coaja albă și coaja roșiatică. Sub nicio formă nu îl folosi pe cel chinezesc, pentru că își schimbă culoarea foarte repede și devine cenușiu, iar gustul se transformă într-unul metalic, foarte puternic. Cel mai bine ar fi să cumperi usturoiul direct de la țărani sau din piață.
Pentru mulți, curățarea usturoiului este o adevărată provocare și necesită foarte mult timp. Există însă câteva trucuri care te vor ajuta să cureți căpățânile în doar câteva clipe.
Se curăță usturoiul, se trece prin presa de usturoi, se adaugă sare cât se ia cu 3 degete, se amestecă, apoi se pisează până când devine o pastă fină.
Citește și: Cum scapi rapid de mirosul de usturoi de pe mâini. Aceste ingrediente sunt soluția
După ce ai terminat de pisat sturoiul, adaugă supa puțin câte puțin, amestecând mereu. În funcție de preparatul pe care vrei să îl însoțească, mujdeiul de usturoi poate fi făcut cu zeamă de la rasol, supă de legume, de oase, de pește sau pur si simplu apa minerală.
Pentru un plus de savoare, la final poți adăuga puțin piper măcinat.
Este una dintre cele mai gustoase rețete de mujdei de usturoi. Sosul de roșii și ardei copți îi dă mujdeiului o aromă proaspătă și un gust cu totul special.
Acest sos de usturoi se pregătește de obicei atunci când se face grătar. Se coc pe grătar și câteva roșii, ardei gras și ardei iute.
Usturoiul pisat împreuna cu sarea se amestecă împreună cu roșiile, ardeiul gras și ardeiul iute, coapte pe grătar, curățate de coajă și pasate.
Se pun toate într-un castron și se pisează cu furculița. Se adaugă usturoiul și piperul proaspăt măcinat.
Dacă servești acest sos alături de carne slabă de pui, vită, pește alb, sau legume, este recomandat să adaugi și 1-2 linguri de ulei de măsine.
Dacă se servește alături de carne sau un pește gras, atunci nu mai adăuga ulei.
Poftă bună!