De ce îngălbenesc frunzele la orhidee. Greșeala banală pe care mulți o fac. Iată cum o poți salva de fapt

Ce soluții există într-o astfel de situație
De ce îngălbenesc frunzele la orhidee. Greșeala banală pe care mulți o fac. Iată cum o poți salva de fapt

Orhideele sunt plante iubite de multe persoane deoarece sunt destul de rezistente și se acomodează ușor dacă ții cont de câteva reguli. Se poate întâmpla însă ca funzele lor să se îngălbenească. Ce este de făcut? Prin acest lucru ele trag un semnal de alarmă.

Ce se întâmplă cu frunzele orhideelor în fiecare an

Frunzele orhideelor se schimbă în fiecare an. De obicei se ofilesc una sau două frunze de la baza plantei și începe să crească, foarte lent, una tânără în vârf. Schimbarea aceasta a frunzelor se întâmplă de obicei după ce se ofilesc florile, la început de primăvară sau vara.

În cazul unei plante sănătoase, odată cu frunzele noi cresc și rădăcini aeriene tinere, astfel că nu e nicio problemă dacă o frunză de la bază s-a îngălbenit. O poți tăia cu o foarfecă, la câțiva milimetri de tulpină. Dacă celelalte frunze sunt sănătoase și hidratate, este un semn că plante este îngrijită și primește suficientă apă și lumină.

Atunci când și celelalte frunze încep să se îngălbenească e semn că planta este bolnavă.

De ce se îngălbenesc frunzele orhideelor?

Dacă ai observat că frunzele orhideei tale se îngălbenesc mai mult odată, e nevoie să ajuți planta. Situația cea mai gravă este cea în care se îngălbenesc frunzele din vârf, pentru că există riscul ca rădăcinile să fie deja putrezite. Mai întâi de toate este bine să înțelegi care sunt cauzele care au dus la problemele orhideei tale.

Una dintr cauze ar fi că ai udat planta prea des. Chiar dacă orhideea este plantă tropicală ea nu suportă să stea prea multe zile cu rădăcinile în apă. Trebuie să aibă un ghiveci cu găuri largi pentru scurgerea apei, iar apa să nu băltească în farfurie.

O altă cauză ar fi că ai udat-o prea rar. Orhideea nu trebuie udată prea des, dar la 3 – 4 zile are nevoie de umiditate, atât la bază cât și pe frunze.

De asemenea, și faptul că a stat în plin soare poate fi o cauză. Orhideea are nevoie de lumină, dar filtrată. În mediul ei natural, ea crește pe tulpina copacilor, adăpostită de frunzișul des al lianelor. Nu trebuie să stea direct în soare.

Așadar, dacă ai identificat cauza, taie frunzele care s-au îngălbenit, mută ghiveciul într-o zonă cu lumină, dar departe de soare. Udă orhideea mai des dacă nu i-ai acordat atenție în ultima vreme sau mai rar dacă s-a întâmplat să îi pui prea multă apă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *