În timp ce se roagă, creștinii fac semnul crucii cu mâna dreaptă. Ce semnifică acest ritual simbolic și de ce este făcut cu mâna dreaptă? Creștinii consideră că este de mare ajutor, mai ales în perioade grele.
Potrivit credinței ortodoxe, semnul crucii unește crucea persoanei cu cea a lui Hristos. Acest semn, făcut cu mâna dreaptă, subliniază faptul că, creștinismul este religia dreaptă. Totodată, alegerea mâinii drepte pentru a face simbolul Sfintei Cruci s-ar motiva și prin numele pe care Biserica Ortodoxă îl poartă.
„Cuvântul „ortodoxie” înseamnă dreaptă mărire. Este un cuvânt grecesc care nu s-a tradus în limba noastră, dar însemnătatea lui pentru noi este „dreaptă mărire”, „orthos” însemnând drept, dreaptă în limba greacă, iar „doxia” însemnând slăvire, credinţă, deci dreapta credinţă. În practica ortodoxă este folosită mâna dreaptă, pentru că, după cum s-a menţionat, ortodoxia înseamnă dreapta credinţă”, spune preotul Viorel Paşca, părinte paroh al Parohie din Crucişor, judeţul Satu Mare.
De asemenea, prin semnul Sfintei Cruci, ne aducem aminte că Iisus Hristos a fost răstignit pentru noi și pentru mântuirea sufletelor noastre. El a fost răstignit pe cruce cu brațele deschise și, potrivit Sfinței Scripturi, brațele deschise ale lui Iisus reprezintă îmbrățișarea pe care acesta o oferă oamenilor.
Biserica are chiar și o sărbătoare dedicată acestui semn, pe care creștinii îl consideră semnul întregii creștinătăți. Pe data de 14 septembrie, anul 335, patriarhul Macarie al Ierusalimului a înălțat în biserică Crucea Domnului. De atunci a început să fie sărbătorită în această zi Înălțarea Sfintei Cruci.
Semnul crucii a fost făcut încă de la început cu mâna dreaptă. Cele trei degete împreunate simbolizează Sfânta Treime. Religia spune că acest semn biruiește răul și îl ajută pe cel care îl face la orice pas.
Ce simbolizează fiecare dintre cele trei degete folosite pentru semnul Sfintei Cruci? Împreună simbolizează Sfânta Treime: cele două degete, strânse unul lângă celălalt și ambele în podul palmei, reprezintă cele două firi, umană și divină, reunite în persoana Domnului Iisus Hristos.
„Crucea Domnului este simbolul credinţei creştine. Este stema Bisericii lui Hristos! Chiar dacă ea ne va aminti de-a pururea de suferinţa şi de moartea în chinuri groaznice a Mântuitorului Hristos, creştinii o cinstesc pentru că ea este altarul pe care Iisus Domnul ne-a câştigat mântuirea”, spune părintele Viorel Paşca.