De ce ne place mirosul de benzină. Motivul științific este surprinzător. Nu te-ai fi gândit la asta

Atractivitatea mirosului de benzină are o explicație logică
De ce ne place mirosul de benzină. Motivul științific este surprinzător. Nu te-ai fi gândit la asta

Benzina, lichidul inflamabil care alimentează vehiculele noastre, are o aromă inconfundabilă de care, fără să vrem, suntem atrași, însă nu toți, pentru că unii dintre noi îl consideră respingător. În spatele acestei variații se află o interacțiune complexă între biologie, psihologie și amintirile involuntare. Iată care sunt explicațiile științifice!

De ce ne place mirosul puternic al benzinei

Benzina este un cocktail chimic care conține hidrocarburi, antioxidanți, lubrifianți, dezghețatori și BTEX, adică o combinație de benzen, toluen, etilbenzen și xilen. Dintre toate componentele sale, cel care îi conferă mirosul caracteristic este benzenul.

Simțul mirosului este unul dintre cele mai primitive și puternice pe care le avem. Este conectat direct la sistemul limbic, partea a creierului care este responsabilă de emoții, memorie și învățare. Drept urmare, parfumurile au puterea de a evoca amintiri și de a declanșa senzații, totul pornind, practic, de la creier. Aroma benzinei, care conține componente chimice precum benzen, toluen și xilen, devine un exemplu reprezentativ al modului în care mirosul ne poate influența percepțiile și reacțiile.

Hidrocarburile aromatice prezente în mirosul de benzină sunt compuși organici care au inele de carbon cu electroni în comun. Această combinație oferă stabilitate și contribuie la caracteristica aromatică unică. Cu toate acestea, acești compuși sunt și neurotoxici, capabili să dăuneze sistemului nervos în concentrații mari sau la expunere prelungită. Astfel că, deși ne place mirosul, în cantități mari ne poate dăuna.

Ce este efectul Proust

Efectul sau memoria proustiană este denumirea dată conexiunii sau reacției pe care mirosurile o generează în memoria noastră, în cinstea scriitorului francez Marcel Proust. Ca un exemplu, așa te localizează și țânțarii pentru a te mușca. Și totuși, cum este posibil ca unii oameni să se bucure de mirosul de benzină având în vedere că este atât de dăunător? Motivul pentru care unii oameni consideră mirosul de benzină plăcut este din cauza asocierii dintre miros și experiențele personale din trecut.

Dacă cineva a conectat acest miros cu amintiri fericite, cum ar fi plimbările cu mașina în familie sau momentele alături de prieteni buni, s-ar putea să-l considere plăcut. În schimb, cei cu experiențe negative legate de mirosuri, cum ar fi accidente de mașină sau probleme mecanice, pot dezvolta o aversiune față de acesta.

De asemenea, mirosul de benzină poate stimula receptorii de dopamină din creier, generând o senzație de moment de euforie și bunăstare. Cu toate acestea, acest efect este foarte periculos, deoarece poate provoca o dependență psihologică sau fizică de miros și care necesită apelarea la asistență medicală.

Preferința sau respingerea mirosului de benzină este legată, așadar, de memoria olfactivă, experiențele anterioare și procesele biologice din creier. Totuși, chiar dacă ne numărăm printre cei cărora li se pare plăcut, trebuie să ținem cont de faptul că mirosul de benzină este dăunător sănătății pe termen lung sau cantități ridicate și poate provoca probleme serioase. Din acest motiv, se recomandă evitarea expunerii prelungite sau frecvente la mirosul de benzină și aerisirea spațiilor în care se găsește acest combustibil.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *