Majoritatea oamenilor își iau măsuri de precauție atunci când sunt nevoiți să folosească toalete publice. Fie că este vorba despre cele din benzinării, mall-uri sau din parc, acestea reprezintă surse de bacterii cu care nimeni nu ar vrea să ia contact. Pentru a se proteja, mulți oameni folosesc hârtie sau șervețele, însă acest obicei este greșit, spun specialiștii. De ce nu ar trebui să învelești sub nicio formă capacul unei toalete publice cu hârtie.
Înainte de a folosi o toaletă publică, multe persoane se grăbesc să pună un strat de hârtie igienică pe colac, de jur împrejur. Astfel, oamenii cred că vor fi protejați de bacterii și microbi, însă lucrurile stau exact invers. Potrivit cercetărilor, într-o baie publică, există bacterii pe toate obiectele pe care le atingem, de la clanța ușii până la butonul de tras apa și robinetul de la chiuvetă.
De fapt, nu scaunul de toaletă este cel mai murdar, spun experții în microbiologie. Doctorul William Schaffner, de la Universitatea Vanderbilt, citat de Time, explică faptul că nu există dovezi cum că acoperirea capacului de la toaletă cu hârtie ar proteja împotriva microbilor.
Mai mult, gestul este unul care ne expune mai degrabă la îmbolnăvire, potrivit unui alt expert. Philip Tierno, profesor în microbiologie la New York School of Medicine explică faptul că suprafața hârtiei igienice este poroasă și pot trece cu ușurință bacteriile prin ea.
Citește și: Obiectele din casă mai murdare decât vasul de toaletă. Le atingi zilnic, dar au mii de bacterii pe ele
Există modalități mult mai eficiente de a ne proteja decât acoperirea cu hârtie igienică a colacului de toaletă. Cea mai sigură metodă este să stăm ghemuiți, fără să atingem deloc vasul de toaletă.
De asemenea, în supermarketuri se găsesc protecții pentru vasul de toaletă, special concepute pentru astfel de situații. Sunt de unică folosință, confecționate dintr-un plastic subțire, precum cel din care sunt făcute pungile, și au forma conturului colacului de la toaletă.
Citește și: De ce ar trebui să arunci sare în toaletă cel puțin o dată pe lună. Efectul nebănuit
Pe lângă folosirea toaletei, ar trebui să avem grijă maximă și în ceea ce privește folosirea celorlalte obiecte dintr-o baie publică. Cel mai murdar lucru este, fără îndoială, butonul de tras apa. Acesta ar trebui apăsat cu un șervețel sau cu o bucată de hârtie igienică, pentru a evita răspândirea microbilor pe mâini.
Spălarea mâinilor este cel mai important pas, iar după ce te-ai dezinfectat, trebuie să ai mare grijă ce obiecte din baie mai atingi, pentru a nu lua din nou microbi pe mâini.