Potrivit experților, există anumite perioade ale anului când este mai bine și mai sigur să te tatuezi. De obicei, experții sfătuiesc să evitați vara și să alegeți o perioadă a anului în care petreceți mai puțin timp la soare sau la piscină. Alții spun că, iarna, tatuajul poate fi greu de îngrijit. Îngrijirea ulterioară a tatuajelor este foarte importantă. Un tatuaj proaspăt făcut este în esență o rană deschisă, predispusă la infecție, dacă nu este îngrijită.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să faci tot ce poți pentru a menține tatuajul curat și protejat de germeni și bacterii dăunătoare. Pentru că vara se apropie cu pași repezi, îți arătăm de ce nu este recomandat să te tatuezi în sezonul cald.
Un tatuaj trebuie să se vindece corect dacă vrei să obții aspectul potrivit. Cu cât pielea ta este mai puțin expusă la soare, cu atât se va vindeca mai repede. Din acest motiv este de preferat să te tatuezi în lunile mai reci de toamnă sau de primăvară.
Un tatuaj făcut recent, în contact cu soarele, există riscul de a dobândi infecții sau pete pe piele și chiar de a se estompa culorile tatuajului. Deoarece pigmenții sunt plasați în piele printr-un proces inflamator, în contact cu apa sărată sau cu un conținut ridicat de clor, există riscuri mari de infectare a pielii proaspăt tatuate. De asemenea, trebuie evitat mersul la plajă, expunerea la soare, scăldatul în piscină sau în mare, până la momentul vindecării complete. De asemenea, căldura mare și transpirația pot crește riscul de infecții. Cele mai frecvente infecții ale pielii tatuate sunt de natură bacteriană, ceea ce nu este de dorit, mai ales când ești în concediu.
După ce ți-ai făcut un tatuaj, timp de două- trei săptămâni este bine să eviți expunerea la soare, deoarece pielea este foarte sensibilă. Dar ce se poate întâmpla dacă totuși vrei să mergi la plajă? Riscurile expunerii la soare sunt următoarele: arsuri ale pielii și deteriorarea tatuajului, întârzierea procesului de vindecare. Coaja formată este posibil să se desprindă și rezultatul va fi decolorarea tatuajului. Dar nu este vorba doar despre tatuajele noi, ar trebui să fii întotdeauna foarte atent cu toate tatuajele tale când te expui la soare. Experții recomandă utilizarea unei creme cu indice mare de protecție, de cel puțin 30, pentru a păstra culoarea tatuajului și pentru a preveni decolorarea cernelii.
Pentru a vă îngriji tatuajul, urmați întotdeauna pașii care v-au fost recomandați: protejează tatuajul cu plasture, curățați de câte ori este necesar cu apă caldă și săpun hipoalergenic, aplicați cremă sau unguent cu antibiotic și uscați cu grijă. Acordarea unei îngrijiri optime va ajuta la prevenirea infectării tatuajului.