Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, iar tradițiile legate de Învierea Domnului sunt respectate cu sfințenie și date mai departe din generație în generație. Una dintre cele mai cunoscute tradiții la catolici este aceea că nu trebuie să poarte haine roșii în Săptămâna Patimilor și există un motiv foarte bine întemeiat pentru care creștinii catolici o respectă.
Deși culoarea roșie este frumoasă și impunătoare și multora le place să o poarte, de Paște ea ar trebui să rămână în dulap, pentru că, potrivit credințelor, această culoare ar trebui anulată în Săptămâna Patimilor.
În Săptămâna Mare a Paștelui catolic există câteva interdicții. Nu se consumă carne roșie, nu se ascultă muzică, iar în unele case există chiar obiceiul de a nu se uita la televizor, întrucât sunt considerate zile de observație și reflecție.
Săptămâna Sfântă este comemorarea anuală creștină a Patimilor lui Hristos, adică intrarea în Ierusalim, Cina cea de Taină, Drumul Crucii, moartea și Învierea lui Iisus, așa că în credința catolică aceste zile sunt extrem de importante și respectă anumite „reguli” care au fost transmise din generație în generație, printre care renunțarea la culoarea roșie.
Se spune că în Săptămâna Sfântă, nicio persoană care crede în Iisus, nu ar trebui să poarte roșu, cu atât mai puțin în Vinerea Mare, pentru că aceasta este culoarea fiarei, a diavolului, prin urmare a o purta este o blasfemie împotriva Creatorului. În plus, se crede că în acest fel îl invoci sau îl atragi pe cel rău, de aceea această culoare este anulată în aceste zile.
A nu purta culoarea roșie în Săptămâna Patimilor este o tradiție păstrată din generație în generație la catolici, însă acest lucru nu indică faptul că roșul este o reprezentare a diavolului, deoarece în Biblie această culoare se referă la sângele lui Hristos, care înseamnă patima și sacrificiul Mântuitorului.
Cu toate acestea, din punct de vedere simbolic, culoarea roșie are și asocieri negative, fiind considerată și culoarea imoralității, a interdicțiilor, a mâniei, a furiei și a răzbunării.
Anul acesta, Paștele catolic pică pe data de 9 aprilie, cu o săptămână mai devreme față de Paștele ortodox (16 aprilie). Practic, catolicii sărbătoresc Învierea Domnului în Duminica Floriilor a ortodocșilor. 2017 a fost ultimul an când Paștele catolic și Paștele ortodox au căzut în aceeași zi.
Câteva dintre cele mai importante tradiții ale catolicilor din noaptea de Înviere sunt binecuvântarea focului, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările adresate lui Iisus Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor. În noaptea de Înviere are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, prin care se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Hristos Înviat.
Citește și: „Zile libere de Paște 2023. Cât durează anul acesta minivacanța românilor”