Oricărei gospodine i s-a întâmplat ca la un moment dat aluatul de cozonac să nu crească. Care este motivul? Mai multe greșeli banale poate duce la o astfel de situație.
Cozonacul este un desert nelispit de pe mesele românilor la zi de sărbătoare. Gospodinele pregătesc și acum, de Paște, însă se poate întâmpla ca aluatul să nu crească. Iată mai jos care sunt greșelile care trebuie neapărat evitate în prepararea cozonacului.
1. Nu cerni suficient făina. Făina trebuie cernută foarte bine, complet uscată și caldă atunci când este folosită pentru aluatul de cozonac. Este indicat să cerni făina pe care o vei folosi două sau trei zile la rând înainte de a o găti. Pentru a verifica dacă este complet uscată strânge-o în pumn pentru câteva secunde, apoi deschide palma. Dacă se împrăștie este bună de folosit. Dacă rămân cocoloașe mai trebuie lăsată la uscat.
2. Ingredientele pentru aluatul de cozonac sunt reci. Tot ce se folosește pentru acest aluat trebuie să fie la temperatura camerei. De asemenea, și aluatul trebuie să fie cald atunci când îl pui la cuptor.
3. Pui prea multă drojdie. Atunci când folosești prea multă drojdie cozonacul se zborșește și va mirosi a acru. De asemenea, nici nu va crește așa cum trebuie.
4. Nu frămânți aluatul suficient. Potrivit gospodinelor, aluatul de cozonac se frământăd e trei ori, cu pauze de câte o jumătate de oră. Prima dată trebuie frământat timp de 40-50 de minute, apoi câte cinci sau zece minute. Un truc pe care îl folosesc multe gospodine este acela că, după fiecare frământare, trântesc ușor coca în vas sau pe masă de nici mai mult nici mai puțin de 20 de ori.
5. Temperatura din bucătărie este prea scăzută. Dacă nu frămânți aluatul de cozonac într-o cameră unde este cald, acesta va crește foarte greu. De asemenea, procesul de dospire poate ajunge chiar și 12 ore. Dacă îți dorești să crească mai repede pune vasul cu aluat în cuptorul preîncălzit la 40 de grade pentru 15 minute. Oprește apoi cuptorul și mai lasă aluatul în interior în 15 minute.
6. Folosești prea multă grăsime sau prea mult zahăr. Dacă pui prea mult ulei, unt sau zahăr, aluatul nu va mai crește așa cum trebuie și nici nu va mai fi aerat.
7. Folosești prea multă umplutură. Chiar dacă ești tentată să pui multă nucă, ciocolată, rahat sau altă umplutură, e bine de știut că aluatul va avea de suferit. Acesta va ieși ca un chec necpot, cu aluatul dens și fără gust. De menționat este faptul că aluatul împletit cu umplutură trebuie lăsat la dospit încă 30 de minute.
8. Deschizi ușa cuptorului în timpul coacerii. Se recomandă să nu faci asta deloc pentru că ca scădea temperatura din cuptor. Astfel, textura aluatului va fi afectată.
Citește și – Cât se lasă aluatul de cozonac la dospit. Trucul secret al gospodinelor pentru a ieși mare și pufos