De ce nu crește cozonacul. Greșeala pe care trebuie să o eviți. Așa iese de fapt pufos

Motivele pentru care cozonacul nu crește așa cum ar trebui

Scris de: Daoud Andra

16 Dec. 2022

De ce nu crește cozonacul. Greșeala pe care trebuie să o eviți. Așa iese de fapt pufos

Un cozonac bun trebuie să fie pufos, aromat, bine crescut, rumenit și să aibă umplutură suficientă. Atunci când frămânți aluatul, trebuie să ții cont de anumite reguli, în caz contrar rezultatul nu va fi cel așteptat. De ce nu crește cozonacul suficient și care sunt greșelile pe care trebuie să le eviți.

Greșeli de evitat atunci când frămânți cozonacul

Cozonacul este unul dintre deserturile asociate cu perioada Crăciunului, iar prepararea lui este un ritual în sine. Pentru a obține un aluat pufos și crescut, trebuie să ții cont de câteva reguli de aur. În primul rând, ai nevoie de făina potrivită. Nu orice tip de făină de pe piață este bun pentru frământarea aluatului de cozonac. Potrivit bucătarilor consacrați, făina folosită la cozonac nu trebuie să aibă un nivel ridicat de proteine, pentru că acestea pot face aluatul să fie sfărâmicios.

Cele mai bune tipuri de făină pentru cozonac și aluaturi care necesită dospire sunt cele obținute din grâu dur. Făina tip 550 și cea 650 sunt ideale atunci când frămânți cozonacul. De asemenea, ai grijă ca făina să fie la temperatura camerei și să fie perfect uscată. Dacă atunci când o strângi în pumn rămâne la forma respectivă și nu se împrăștie imediat, înseamnă că a tras umezeală și nu este bună. Las-o peste noapte pe calorifer, pentru a se usca și nu uita să o cerni înainte de a frământa cozonacul.

Citește și: Care este cea mai bună făină pentru cozonac, de fapt. Aceasta este ideală pentru un aluat pufos

De asemenea, dacă pui prea multă sau prea puțină drojdie, aluatul nu va crește așa cum îți dorești. Cantitatea corectă este de 25 g drojdie proaspătă sau 14 g drojdie uscată, la un kilogram de făină. Prea puțină drojdie adăugată face ca aluatul să nu se dospească, iar prea multă face cozonacul să aibă un gust acrișor.

Ce sa nu faci niciodata cand framanti aluatul pentru cozonac
Aluatul pentru cozonac trebuie să își dubleze volumul cât timp stă la dospit

De ce nu crește cozonacul

Motivele pentru care cozonacul nu crește așa cum ți-ai dori au însă legătură atât cu ingredientele folosite, cât și cu execuția și cu procesul de dospire. Dacă ai respectat rețeta întocmai și cozonacul tot nu a crescut așa cum ar trebui, este posibil ca motivul să fie unul dintre cele de mai jos.

A fost frig în bucătărie. Locul unde aluatul de cozonac stă la dospit trebuie să aibă o temperatură ambientală de 22-23 grade Celsius. Dacă în bucătărie este mai frig de atât, este posibil ca aluatul să nu crească.

Citește și: Ce trebuie să faci neapărat cu nuca înainte de a o pune în cozonac. E important să știi asta, mulți fac greșeala

Ai pus prea multă umplutură. Cozonacii au nevoie să mai stea la dospit încă o oră, în tăvi, după ce ai pus umplutura în interior. În cazul în care adaugi prea multă nucă, este posibil să nu se coacă bine și să nici nu crească așa cum trebuie cozonacul.

Nu ai frământat aluatul destul. Procesul de frământare trebuie să dureze între 30 de minute și o oră, pentru ca aluatul să devină elastic și să crească suficient. Dacă nu frămânți suficient de mult timp aluatul, cozonacul nu va crește așa cum trebuie.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 31 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *