Ouăle de țară reprezintă o delicatesă apreciată de mulți dntre noi datorită gustului lor bogat și valorii nutriționale ridicate. Atunci când cumpărăm ouă de țară, este posibil sa le găsim cu cruste de pământ sau murdărie. Din teama ca ouăle să nu se contamineze cu diverse bacterii sau pur și simplu din repulsie, unii aleg să le spele. Iată însă de ce nu e bine să speli ouăle de țară.
Mulți tind să creadă că ouăle de țară rezistă mai mult la frigider decât cele din comerț. Specialiștii susțin însă că acest lucru este doar un mit. Ouăle de țară trebuie păstrate în condiții optime și pot fi ținute la frigider maximum 20 de zile, nicidecum mai mult.
Dacă vorbim de condițiile de depozitare, ouăle trebuie păstrate la o termperatură de 4 grade Celsius. În funcție de momentul în care au fost achiziționate, ele pot fi păstrate într-un interval de 10-20 de zile. Condiția este ca temperatura să fie constantă. Iar în ceea ce privește umiditatea, aceasta nu trebuie să fie mai mare de 85%.
De asemenea, un aspect deosebit de important de care trebuie să ii cont este acela că, indiferent dacă achiziționezi ouă de țară sau din comerț, ele nu trebuie să fie sparte. În caz contrar, riști să te îmbolnăvești, dacă ouăle au fost containate cu diverse bacterii.
O altă regulă esențială în ceea ce privește modul de păstrare al ouălor de țară este să nu le speli niciodată, nici chiar atunci când sunt murdare. Multe persoane consideră murdăria de pe ou poate reprezenta un pericol pentru sănătate. Este o idee falsă. Dacă speli oăle murdare vei îndepărta și pelicula de protecție care acoperă coaja. Aceasta are rolul de a împiedica pădrunderea murdăriei și a microbilor în interior.
De asemenea, este important ca ouăle să nu stea deloc în soare. Iar în ceea ce privește vitaminele din ou, nu trebuie să îți faci griji. Acestea sunt foarte rezistente și nu vor fi niciodată distruse atunci când ouăle sunt păstrate la frigider.
Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție cel puțin o dată ca ouăle fierte să se curețe greu și cu tot cu albuș. Există însă un truc care îți va fi mare autor. Vei reuși să cureți de îndată ouăle fierte fără bătăi de cap. Iată secretul.
Imediat după ce ouăle au fiert, varsă apa fierbinte și pune peste ele apă rece din abundență. Adaugă pe rând câte un ou într-un borcat în care ai pus în prealabil apă cât un deget. Acoperă borcanul cu mâna sau cu un capac și agită bine. Oul se va lovi de pereții recipientului și coaja se va sparge, astfel că se va desprinde complet și uniform de pe albuș. Repetă procedeul și cu celelalte ouă, dacă ai mai multe de curățat.