De ce nu e recomandat să ții cartofii lângă ceapă? Aceste legume au foarte multe lucruri în comun, însă nu pot fi depozitate împreună. De regulă pot fi gătite împreună în diverse preparate, dar depozitate unele lângă altele nu “se înțeleg”.
Atât ceapa, cât și cartoful trebuie depozitate în locuri întunecate, răcoroase și aerisite. Chiar dacă aceste două legume preferă să fie păstrate în medii similare, acest lucru nu înseamnă că pot fi așezate unele lângă celelalte. Specialiștii spun că depozitarea de ceapă și cartofi la un loc va duce la o durată mai scurtă de valabilitate a legumelor.
Ceapa emite un nivel ridicat de gaz de etilenă, iar acesta este un hormon vegetal care are impact foarte mare asupra creșterii plantelor. Grăbește astfel procesul de coacere al cartofilor. În acest fel, cartofii se pot strica înainte să fie folosiți în bucătărie.
În general, dacă așezi un fruct sau o legumă care produce etilenă lângă unele care nu produc, cele din urmă se vor coace mult mai repede. Etilena este motivul pentru care și merele trebuie ținute departe de banane.
Există însă și un aspect pozitiv al etilenei: dacă îți dorești ca un fruct sau o legumă să se coacă mai repede, nu trebuie să aci decât să depozitezi lângă un alt fruct sau legumă care eliberează mult gaz etilenă.
Potrivit playtech.ro, nu este indicată depozitarea cartofilor la frigider sau chiar în congelator. Excepție fac situațiile când au deja tăiați sau gătiți. Ceapa însă trebuie păstrată mereu într-o zonă foarte bine ventilată, răcoroasă, dar nu foarte rece. Spre exemplu: într-o plasă suspendată, într-o cămară retrasă, este suficient pentru a rezista cât mai mult timp.
Cartofii degajă, la rândul lor, foarte multă umiditate. Aceasta poate face ca ceapa să se lichefieze și să se strice, prezentând scurgeri urât mirositoare, dacă sunt așezate unele lângă celelalte.
Dacă ești o persoană care gătește în mod regulat și știi că 90% dintre rețete includ ceapă tocată, tăiată în cubulețe sau felii, trebuie să vezi acest truc. În loc să tai și să feliezi o ceapă în fiecare seară, pur și simplu mergi la congelator și scoți câtă ai nevoie. Astfel nu mai este nevoie să toci ceapă zilnic. Fără miros de ceapă pe degete. Fără curățarea tocătorului pentru tăiat. Mai întâi se curăță ceapă de coajă. Se taie în cubulețe la dimensiunea preferată: în felii sau cubulețe mici. Nu se recomandă congelarea unei cepe întregi sau pe jumătate.