De ce nu este bine să pupi icoanele din biserică. Părintele Calistrat afirmă că acest obicei nu este tocmai unul de „credință superautentică” și că în realitate ar putea deteriora vopseaua cu care a fost pictată icoana. În schimb, preotul recomandă credincioșilor să facă un alt gest atunci când merg să se închide la icoane, fără a risca să pericliteze pictura.
Poate cea mai împământenită regulă a credincioșilor atunci când merg în biserică și se închină la icoane este aceea de a le săruta. Acest obicei însă poate fi dăunător pentru obiectele de cult, spune părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni.
Preotul a povestit o întâmplare pe care a trăit-o chiar el la racla Sfintei Cuvioase Paraschiva. Atunci când a mers să se închine la Ocrotitoarea Moldovei și a atins racla cu moaștele Sfintei, a simțit o căldură neobișnuită, lucru care l-a determinat să nu mai facă acest gest niciodată.
„La Sf Cuvioasă Parascheva mi s-a întâmplat o dată o chestiune inexplicabilă. Nu-s nici înaintevăzător, nici nu mut munţii cu rugăciunea, dar punând mâna pe Sfânta, mai mult din curiozitate, cum stau mâinile una peste cealaltă, eu am pus mâna şi am simţit fierbinte cum ai pune ca pe un reşou.
Am tras mâna, persoana de lângă mine a văzut, nu şi-a dat seama, eu mi-am făcut cruce, m-am făcut că n-am observat, am atins cu fruntea racla de argint şi mi s-a părut tot caldă şi de atunci niciodată când mă închin la Sfânta nu pun mâna sau nu ating. Iau fesul din cap, ating de raclă şi de mâna Sfintei şi-l pun în cap şi e ca şi cum m-am atins de Sfintele moaşte.”, a povestit părintele Calistrat.
El este de părere că atunci când mergem să ne închinăm la icoane nu ar trebui să le sărutăm pentru că din cauza salivei se pot descompune culorile cu care au fost pictate.
„Acelaşi lucru îl fac şi cu icoanele. Ating fruntea uşor. Mi se pare un act de prea multă pietate să stai tu să-ţi laşi rujul pe sticla de la icoană sau să descompui cu saliva ta compoziţia chimică a culorii din care este făcută. Nu este niciun gest de credinţă superautentică sau un gest de credinţă mai sfântă decât al altuia sau mai neonişnuit dacă ai atins cu mâna marginea icoanei şi ai dus la gură, e ca şi cum ai sărutat icoana. Noi căutăm scandal din nimic, ne place să ne isterizăm”, a mai spus părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni.