Strănutul apare ca un reflex sau un răspuns involuntar, așa că adesea pare imposibil să îl stăpânești. Are funcția de a ajuta organismul să elimine substanțele iritante precum polenul, praful și substanțele chimice. Dar te-ai întrebat vreodată de ce nu este posibil să strănuți în timp ce dormi? Iată ce spun specialiștii.
Probabil puțini dintre noi s-au gândit vreodată la faptul că, nici chiar într-un moment de răceală severă, nu strănutăm în somn.
Potrivit specialiștilor, somnul este împărțit în două faze: somnul non-rapid eyed movement (NREM) și somn „rapid eye movement” (REM). Acesta este fracțiunea în care apar visele. Fiecare persoană trece prin aceste faze pe tot parcursul nopții.
Rapid eye movement se referă la faza de somn în care sunt percepute mișcările oculare intense.
Specialiștii explică fenomenul. Ei spun că în timpul somnului, creierul blochează răspunsurile reflexe ale corpului, cum ar fi strănutul și tusea. În acest fel, dacă corpul tău trebuie să strănute, se va trezi, explică dr. Po-Chang Hsu, consultant și expert la Sleeping Ocean.
Somnul NREM, prima fază a somnului, este împărțită în 3 etape:
1 – o etapă de somn mai ușor, ce durează de la unu la cinci minute.
2 – etapa în care ritmul cardiac și temperatura scad pe măsură ce aluneci într-un somn mai profund. Primul ciclu al acestei etape durează aproximativ 25 de minute, fiecare ciclu ulterior durând mai mult.
3 – este cea mai profundă etapă a somnului, în care este dificil să te trezești. Dacă ceva te va trezi înainte ca această etaă să se termine natural, te vei simți amețit și confuz.
În timpul somnului NREM, sistemul senzorial și reflex al corpului tău continuă să funcționeze, dar este mult mai puțin sensibil. Acesta este motivul pentru care uneori s-ar putea să adormi la un zgomot puternic sau ai putea avea nevoie să fii scuturat pentru a te trezi.
De asemenea, lucrurile care ar putea declanșa în mod normal un strănut, cum ar fi praful sau polenul din aer, vor putea mai greu să atragă atenția creierului în timpul somnului NREM.
S-ar putea să te trezești în timpul uneia dintre etapele mai ușoare ale somnului pentru a strănuta, dacă stimulul este suficient de puternic, ca o rafală de vânt care suflă polen printr-o fereastră deschisă. Dar în mod clar, nu poți strănuta în timp ce dormi.
Nu poți strănuta în timpul somnului REM, deoarece o stare temporară numită atonia motorie îți lasă corpul paralizat atunci când visezi. Practic, creierul anulează capacitatea corpului de a se mișca, pentru a-l împiedica să acționeze asupra a ceea ce se întâmplă în visele tale.
Strănutul necesită coordonarea mai multor mușchi și, din moment ce mușchii tăi nu pot funcționa atunci când creierul te pune într-o stare de atonie motorie, nu este posibil să strănuți în timpul somnului REM, notează Hsu, potrivit businessinsider.es. Iată cum explică specialiștii de ce nu este posibil să strănuți în timp ce dormi.