De ce nu fierbe varza la sarmale. Detaliul ignorat complet, de asta rămân crude

Greșeala pe care o fac unele gospodine

Scris de: Daoud Andra

23 Sep. 2023

De ce nu fierbe varza la sarmale. Detaliul ignorat complet, de asta rămân crude

Sarmalele se numără printre cele mai iubite mâncăruri tradiționale românești. Nu lipsesc de pe mesele de sărbători, dar pot fi preparate cu orice ocazie. Pentru ca sarmalele să iasă ca la carte, gospodinele trebuie să țină cont de câteva aspecte. De ce nu fierbe varza la sarmale și ce să faci pentru a rezolva această problemă.

Cea mai bună carne pentru sarmale

Fiecare gospodină are o rețetă preferată de sarmale, pe care o pregătește cu drag de fiecare dată. Nu există o rețetă universală pentru acest preparat, iar modul de gătire poate să difere în funcție de zona țării și de rețeta transmisă din generație în generație. Nu sunt însă diferențe majore, ci mai degrabă unele care țin de condimentele folosite sau de fierberea sarmalelor.

Ingredientele principale din sarmale sunt: carnea tocată, varza și orezul. Pentru a obține cele mai bune sarmale este important să folosești o carne mai grasă. Carnea slabă, precum cea de pasăre, face ca sarmalele să iasă uscate. Aceasta are nevoie să fie amestecată fie cu carne de porc, fie cu grăsime de pasăre.

Citește și: Câtă carne trebuie la 100 de sarmale. Secretul gospodinelor iscusite ca să iasă gustoase și moi

Indiferent că folosești carne de porc, vită, pasăre sau amestec, aceasta trebuie să aibă un procent de grăsime de cel puțin 20%, pentru ca sarmalele să nu iasă uscate. Orezul trebuie să fie unul cu bob rotund, iar raportul de orez și carne tocată va fi de 1 la 10.

Cum se împăturesc sarmalele corect
Sarmale în foi de varză

De ce nu fierbe varza la sarmale

Pentru a împături sarmalele, ai nevoie de foi de varză. Majoritatea gospodinelor folosesc varză murată, dar dacă nu ai sau nu îți place, poți utiliza și varză dulce. Aceasta trebuie să fie opărită înainte, pentru ca foile să fie maleabile și să putem rula sarmalele.

Modul în care le așezăm în vasul în care vor fierbe este, de asemenea, important. Sarmalele nu trebuie să fie așezate la întâmplare, pentru că există riscul ca varza să nu fiarbă și să rămână crudă. Pe fundul vasului se pun câteva foi de varză, pentru ca sarmalele să nu se ardă. Apoi, se așază sarmalele de jur împrejur, pe lângă pereții vasului. În mijloc, se pun varză tocată și afumătură, pentru a da gust sarmalelor.

Citește și: Cu ce se acrește varza dulce pentru sarmale. Ingredientul secret care schimbă tot gustul

În funcție de mărimea vasului și de numărul de sarmale, le puteți așeza pe 3, 4 sau mai multe straturi. Aveți grijă să lăsați deasupra un spațiu gol de 2-3 degete, pentru ca sarmalele să aibă loc să fiarbă. Acestea își măresc volumul pe măsură ce fierb, pentru că orezul se umflă.

Cât timp se fierb sarmalele

După ce au fost așezate în vas, se acoperă cu câteva foi de varză și cu o farfurie sau un capac. Se toarnă bulion diluat cu apă, astfel încât să acopere sarmalele și se pun la fiert, la foc mic. În funcție de carnea din care sunt făcute, sarmalele au nevoie de mai mult sau mai puțin timp pentru a fi gătite. Acest preparat va avea un gust deosebit dacă este fiert pe îndelete, la foc mic.

Citește și: Ce să faci neapărat cu orezul înainte de a-l adăuga la sarmale. Devin mult mai pufoase decât de obicei, e trucul marilor bucătari

Sarmalele trebuie să stea pe foc cel puțin două ore. Se completează cu apă pe măsură ce aceasta scade și se amestecă sarmalele, pentru a nu se afuma, rotind vasul, din când în când.

După două ore, sarmalele se pun la cuptor pentru încă 40-50 de minute, astfel încât să se rumenească frumos. Sarmalele pot fi gătite și direct la cuptor, de la început, în vas de lut. Se pun la 180 de grade, pentru 3 ore, amestecând și completând cu apă la nevoie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *