De ce nu iese checul pufos și fin. În aparență, checul este unul dintre cele mai simple preparate. Când pregătim aluatul pentru chec, ni se pare că totul merge perfect, deoarece rețetele sunt ușor de urmat și nu avem nevoie de accesorii profesionale de bucătărie. Dar uneori rezultatul nu este cel la care ne așteptam.
Checul este unul dintre deserturile clasice și ușor de realizat, fiind potrivit pentru gospodinele fără experiență în bucătărie. Însă, chiar și așa, prepararea unui chec cu textura dorită, adică pufoasă, fragedă și umedă, care să rămână proaspăt pentru mai multe zile, poate fi o provocare.
Iată câteva dintre problemele comune întâlnite la prepararea checului și modul în care le poți identifica:
Acest lucru se întâmplă când temperatura cuptorului a fost prea ridicată sau când timpul de coacere a fost prelungit. De asemenea, problema ar putea fi cauzată de un raport incorect între ingredientele uscate și cele lichide, în sensul că ați folosit prea puține lichide în raport cu cantitatea de ingrediente uscate.
Cauza ar putea fi amestecarea excesivă a ingredientelor sau utilizarea unei cantități necorespunzătoare de agent de creștere (cum ar fi bicarbonat de sodiu, praf de copt sau amoniac) sau poate chiar faptul că acest agent a expirat.
Pentru a evita această problemă, folosiți întotdeauna o scobitoare pentru a verifica coacerea blatului, și nu oriunde, ci în centrul acestuia. Dacă scobitoarea iese cu urme de aluat crud, prelungiți timpul de coacere. În acest caz, este util să acoperiți blatul cu o folie de aluminiu pentru a preveni arderea la suprafață. Dacă rețeta vă indică să coaceți blatul în două tăvi, acest lucru ar trebui respectat, mai ales pentru blaturile care conțin ingrediente umede, cum ar fi lapte bătut sau cafea lichidă.
Aceasta poate fi rezultatul temperaturii incorecte a cuptorului, ceea ce a determinat coacerea prea rapidă sau utilizarea unei forme de copt prea mici. De asemenea, o cantitate excesivă de praf de copt ar putea duce la creșterea prea rapidă a compoziției.
Acest lucru se poate întâmpla dacă ușa cuptorului a fost deschisă de prea multe ori în timpul coacerii sau dacă blatul a fost scos din cuptor prea devreme, fără a fi verificat cu o scobitoare.
Cauza poate fi cuptorul, iar soluția ar fi să rotești tava la jumătatea timpului de coacere pentru a se rumeni uniformă.
Această problemă poate apărea dacă înveliți checul în folie de plastic sau aluminiu înainte ca acesta să se răcească complet. Asigurați-vă că lăsați checul să se răcească înainte de a-l acoperi sau de a-l depozita.
Vezi și Ce să adaugi în rețeta de chec de post pentru a ieși pufos și aromat. Ingredientul special
Greșelile frecvente în prepararea checului se referă la cantitatea inadecvată de făină, folosirea ingredientelor direct din frigider sau temperatura de coacere incorectă, care poate fi prea ridicată sau prea scăzută. Pentru a obține un chec cu o textură umedă, care să se mențină proaspăt și în următoarele zile, iată care sunt sfaturile marilor bucătari:
Vezi și Chec super pufos din 4 ingrediente. Secretul ca să iasă ca la mama acasă