De ce nu rodesc pomii fructiferi, de fapt. Principalele cauze. Ce e important să faci în această situație

Sfaturi utile pentru cei care au livadă cu pomi
De ce nu rodesc pomii fructiferi, de fapt. Principalele cauze. Ce e important să faci în această situație

Ai o mică livadă, iar pomii fructiferi nu mai rodesc? Ei bine, nu trebuie tăiați și plantați alții, ci au nevoie de ajutor. Află motivele pentru care acești pomi nu mai fac fructe deoarece pot fi o mulțime.

Care sunt motivele pentru care pomii fructiferi nu rodesc

Specialiștii spun că sunt multe lucruri care pot determina această situație. Câteva dintre motivele pentru care pomii fructiferi nu rodesc ar fi lipsa de soare, tăierile nepotrivite, fertilitatea scăzută sau prea ridicată a solului, înghețul sau bolile dăunătoare. Iată în detaliu câteva dintre ele:

Mărimea și vârsta pomilor fructiferi

Piersicii și caișii fac cel mai devreme fructe. Aceștia pot produce fructe atunci cînd ajung la 2-4 ani de la plantare. Mărul, părul, cireșul sau prunul au nevoie de mai mult timp, adică aproximativ 3-5 ani. Pomii pitici fac, în general, fructe mai devreme, chiar din al doilea sau al treilea an de la plantare.

Expunerea la soare

Pomii fructiferi care sunt plantați în zone cu umbră vor tânji după soare. De aceea este recomandat ca aceștia să fie plantați în locuri cât mai însorite, cu o expunere înelungată la soare. Cei mai mulți pomi fructiferi pot supraviețui și în zonele cu umbră, însă le va lua mai mult timp până când vor face fructe.

Vezi și – Ce se poate planta de fapt între pomii fructiferi. Secretul experților pentru o grădină bogată

Fertilitatea solului

La fel care oricare alte plante și pomii fructiferi au nevoie de nutrienți pentru a supraviețui și pentru a face roade. În cazul acestora, fertilizarea solului trebuie făcută cu măsură deoarece solul bogat excesiv în fertilizant poate încuraja creșterea ramurilor și a frunzelor în detrimentul producției de fructe.

Tăierile de rodire

Toți pomii fructiferi au nevoie de toaletare anuală. Dacă această operațiune este făcută cum trebuie, vei avea parte de o recoltă pe măsură, potrivit gradinainfo.ro.

Înghețul și temperaturile foarte mici

Dacă mugurii sunt deja formați, dar nu se deschid este posibil să se întâmple din cauza temperaturilor. Vântul rece poate distruge iremediabil mugurii. Acest lucru se poate întâmpla și la finalul primăverii, mai ales dacă mugurii au început deja să se umfle.

Bolile și dăunătorii

Și pomii fructiferi pot dezvolta boli și pot avea paraziți. Uneori este nevoie de soluții speciale pe care să le aplici consecvent, însă e bine ca înainte să ceri ajutorul unor specialiști în produse fitosanitare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
8.8 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *