Mămăliga este unul dintre preparatele tradiționale care se potrivesc de minune cu aproape orice fel de mâncare. Este un înlocuitor perfect pentru pâine și, mai mult decât atât, are și numeroase beneficii pentru sănătate.
Însă cu toate că este un prepara ușor de făcut, putem spune că există anumite secrete pe care doar bucătarii cu experiență le știu pentru o mămăligă gustoasă cu textură cremoasă. Una dintre regulile de bază se referă la timpul de fiert al mămăligii. Este important mai ales pentru sănătate să cunpoaștem acest lucru.
În bucătăria românească, mămăliga este nelipsită. Poate fi servită alături de brânză cu smântână, tochitură, sărmăluțe, ciorbă, iar lista este nesfârșită. De asemenea, mămăliga se poate consuma atât caldă, după ce a fost scoasă de pe foc, dar și rece, în funcție de preferințe.
Dar mămăliga nu este doar mălai, apă și un praf de sare, așa cum mulți ar fi tentați să creadă. Se face cu știință și dexteritate și, în plus, la fel ca orice alimente, ar și ea unele secrete.
Mămăliga aduce multe beneficii pentru sănătate. Este o sursă bogată de aminoacizi, conține betacaroten și sprijină dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine, putând preveni boli grave precum cancerul de colon, arată studii recente.
De asemenea, un aspect foarte important de amintit este acela că mămăliga nu conține gluten, un aditiv folosit frecvent la prepararea pâinii. Așadar, poate fi consumată și de persoanele care au intoleranță la această proteină care se găsește în multe dintre produsele din comerț precum paste, mezeluri, bere, pastă de dinți, maioneză etc.
În plus, spre deosebire de pâine ajută și la menținerea siluetei datorită numărului redus de calorii. Spre exemplu, dacă 100 de grame de pâine are 200 de calorii, aceeași cantitate de mămăligă ajunge să aibă doar 70. Totodată, aduce organismului carbohidrați complecși de bună calitate, care conferă energie, sațietate și o digestie mai bune, potrivit csid.ro.
Citește și: „Câtă apă se pune la mămăligă. Multe persoane fac greșeala. Așa se prepară de fapt corect”
Cu toate acestea, mămăliga poate deveni periculoasă pentru sănătate dacă nu este preparată corect. Mai exact, este vorba de timpul de fierbere al mălaiului. Conform nutriționistului Șerban Damian, dacă este fiartă prea mult, mămăliga dezvoltă substanțe toxice care favorizează apariția compușilor cancerigeni.
„Atenție: mămăliga nu trebuie fiartă până se afumă deoarece apar substanțe toxice precum acrilamida, iar toți aminoacizii dispar, lăsând în urmă doar compuși cancerigeni. Dar trebuie fiartă suficient cât să devină puțin lipicioasă și să nu se desprindă de lingură”, a precizat dr. Șerban Damian.