De ce nu trebuie să îndepărtezi pielea de pe carnea de pui. Greșeala pe care o fac multe persoane

Ce e important să știi

Scris de: Oana Matei

19 Feb. 2023

De ce nu trebuie să îndepărtezi pielea de pe carnea de pui. Greșeala pe care o fac multe persoane

Când gătești pui, arunci sau păstrezi pielea de pe carnea de pui? Întotdeauna a fost un subiect controversat dacă pielea de pe pui este sau nu este sănătoasă pentru consum. Deși îndepărtarea pielii puiului înainte de a o mânca, poate avea unele avantaje, nu este întotdeauna necesar. Consumul de piele de pui adaugă calorii suplimentare la masă, dar există beneficii și pentru păstrarea pielii pe pui.

Cât de sănătoasă este pielea de pui pentru consum

În rândurile care urmează vei citi despre compoziția pielii de pui, când e bine să o îndepărtezi, dacă totuși dorești acest lucru, și alte informații utile.

Avantajele consumului pielii de pe pui

Este adevărat că pielea de pe pui conține grăsime. Cu toate acestea, deși de multe ori grăsimea găsită în alimentele de origine animală este compusă din  grăsimi saturate – care cresc riscul de colesterol și boli de inimă atunci când sunt consumate în exces – majoritatea grăsimilor din pielea de pui sunt de fapt grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă. Aceste grăsimi nesaturate sunt ceea ce medicii numesc „tipul bun” de grăsime. Este ceea ce ar trebui să incluzi în alimentație (dar totuși cu moderație!) pentru că îți aduce beneficii sănătății inimii. Iată o altă surpriză: grăsimile nesaturate pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului.  Pielea are, de asemenea, omega-3, -6 și alți acizi grași care sunt la fel de favorabili pentru sănătatea ta generală de sănătate.

Un alt avantaj este acela că prin gătirea puiului cu tot cu piele, carnea din interior va fi mai suculentă și mai aromată.  Pe de altă parte, pielea de pe pui oferă o textură crocantă, delicioasă cărnii de pui. Sunt rețete asiatice care conțin doar piele de pui crocantă servite cu diverse sosuri. Merită încercat!

Dezavantajele consumului de piele

Dacă dorești să reduci caloriile, este o altă poveste. Lăsând pielea pe pui, va crește aportul de calorii din meniul tău. Contează și felul în care gătești puiul. Prăjirea puiului, de exemplu, crește conținutul de grăsime, adăugând și mai multe calorii la meniul tău. O bucată de piept de pui prăjit cu piele are aproximativ 268 de calorii, în timp ce o porție de pui prăjită fără piele are doar 165.

Dacă te-ai hotărât să îndepărtezi pielea de pe pui, este foarte important să faci acest lucru după ce puiul a fost gătit, niciodată de pe puiul crud. Motivul este că, cel mai adesea întâlnim infestări cu Salmonella, la carnea de pui. Astfel, prin îndepărtarea pielii de pui în stare crudă există riscul de contaminare al suprafețelor de lucru. În concluzie, îndepărtarea pielii de pe pui se face în condiții de siguranță doar după preparare termică. Din același motiv, puiul nu se spală înainte de preparare, în plus există riscul de contaminare cu germeni și a cărnii interne a puiului.

În concluzieexistă beneficii și dezavantaje ale consumului pielii de pe pui . Consumul pielii de pui nu va duce la creșterea drastică a numărului de calorii sau la riscul de boli de inimă atunci când este consumat cu moderație, ca parte a unui plan de masă bine echilibrat. Pielea de pui a primit o reputație proastă pentru că este bogată în grăsimi. Dar pentru că pielea de pui conține mai multe grăsimi nesaturate, sănătoase pentru inimă, decât grăsimi saturate, nu este atât de rău pe cât credeai.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
9.4 17 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *