De ce nu trebuie să ții niciodată ouăle în frigider. Un celebru bucătar britanic a dezvăluit acest secret. Deși multă lume păstrează ouăle în frigider, acest obicei nu este tocmai unul corect, a afirmat James Martin. Iată care este motivul și unde ar trebui ținute, mai exact, ouăle.
Invitat în cadrul unei emisiuni televizate, celebrul bucătar James Martin a vorbit despre diferențele dintre ouăle de găină și cele de rață și modalitatea ideală de păstrare a acestora. James a menționat că locul în care depozitați ouăle poate avea un impact asupra gustului acestora în alte feluri de mâncare.
El a spus că, indiferent dacă folosiți ouă de la găini sau de la rațe, toate sunt poroase, motiv pentru care nu ar trebui să le puneți niciodată în frigider. Celebrul chef a precizat că textura cojii poate absorbi „toate aromele din frigider” și astfel ouăle pot ajunge să aibă un gust asemănător cu cel al altor ingrediente fără să îți dai seama, asta până când le mănânci.
Deși poate suna neplăcut să ai ouă „aromate”, James a menționat că textura lor poroasă poate fi folosită în avantajul tău.
„Dacă aveți trufe, de exemplu – în restaurant le punem într-un castron cu orez și punem ouăle deasupra și le lăsăm peste noapte.
Când spargi ouăle dimineața pentru micul dejun pentru clienți, obții omletă cu trufe, dar nu are trufe în ea. Aroma de trufe a trecut prin coajă și a intrat în ou.”, a explicat bucătarul, potrivit Express.co.uk.
Însă nu doar mirosul sau gustul altor alimente se poate infiltra în coaja ouălor. De fapt, potrivit unui expert de la British Lion eggs, bacteriile și mirosurile neplăcute pot, de asemenea, să pătrundă prin micii pori.
„Este tentant să depozităm ouăle în ceva care este fie mai practic, fie mai plăcut ochiului decât o cutie de bază. Este posibil să aveți în frigider un suport de ouă în spirală sau un raft pentru ouă, dar adevărul este că nimic nu poate fi mai bun decât cutia de carton originală. Cutia nu numai că protejează ouăle, dar arată și data limită de consum.”, au precizat experții.
Aceștia au sugerat să păstrați ouăle în cutie dacă alegeți să le depozitați în frigider pentru a opri transferul de bacterii și mirosuri prin coaja ouălor. De asemenea, experții au menționat că, pentru „calitate și siguranță optime”, ouăle trebuie păstrate la o temperatură constantă sub 20 de grade Celsius.
Pentru a obține acest lucru, ar trebui să încercați să evitați să le mutați prea des între temperaturi foarte reci și foarte calde.
Echipa British Lion eggs a declarat: „Dacă aveți o cămară răcoroasă care nu se încălzește atunci când temperatura din bucătărie crește, este bine pentru depozitarea ouălor, dar, deși un dulap obișnuit de bucătărie poate părea un mediu relativ constant, temperaturile pot fluctua în continuare atunci când gătiți lucruri care produc multă căldură sau aburi.”
Dacă nu puteți asigura o temperatură constantă în bucătăria voastră, specialiștii au sugerat să le păstrați în schimb în frigider. Deși aceasta este „cea mai bună practică” pentru a asigura o temperatură constantă, experții au avertizat împotriva gătitului ouălor direct din frigider.
Atunci când vreți să folosiți ouăle, ar trebui să le scoateți din frigider cu aproximativ 30 de minute înainte de a le găti, pentru a le aduce din nou la temperatura camerei.
Dacă v-au rămas ouă crude fără coajă, le puteți păstra în frigider, atât timp cât le consumați în câteva zile.
Experții au precizat: „Nu trebuie să vă faceți griji: păstrați albușurile și gălbenușurile separate – ambele trebuie păstrate în frigider în recipiente închise ermetic pentru a nu se strica.”
„Un truc simplu pentru a păstra gălbenușul frumos și moale este adăugarea unui strat foarte subțire de lapte. Dar nu-l înecați!”.
În ceea ce privește termenele, albușurile pot fi păstrate timp de aproximativ două zile, în timp ce gălbenușurile pot fi păstrate până la patru.