De ce o zi durează 24 de ore, de fapt. Explicația clară a cercetătorilor

La început, ziua avea o durată mult mai mică

Scris de: Daoud Andra

14 Aug. 2023

De ce o zi durează 24 de ore, de fapt. Explicația clară a cercetătorilor

Toată lumea știe că durata unei zile, pe Pământ, este de 24 de ore. Lucrurile nu au stat dintotdeauna așa, iar timp de mai bine de un miliard de ani, durata unei zile pe planeta noastră a fost de 19 ore și jumătate. De ce o zi durează 24 de ore acum și cum s-a ajuns la acest număr? Oamenii de știință au dat răspunsul.

De ce se modifică durata zilelor pe Pământ

Durata unei zile pe Pământ este dată de timpul în care planeta efectuează un ciclu complet de rotație în jurul propriei axe. Deși toată lumea știe că o zi are 24 de ore, aceasta este durata aproximată. Dacă este să fim exacți, planeta se rotește în jurul axei sale în 23 de ore, 56 de minute și 4 secunde. Astfel, pentru a se forma o zi, durează cu aproximativ 4 minute mai puțin de 24 de ore.

Timpul în care Pământul se rotește în jurul axei sale este influențat de Lună, satelitul natural al planetei noastre. Ziua pe Pământ nu are o durată fixă, ci aceasta s-a modificat permanent, de-a lungul anilor. Oamenii de știință aproximează că, în urmă cu 4,5 miliarde de ani, când s-a format Luna, o zi pe Pământ avea mai puțin de 10 ore.

Citește și: De ce ora 3:33 este denumită ora diavolului. Ce se întâmplă, de fapt, și ce încărcătură puternică ascunde

Pe măsură ce timpul a trecut, atracția gravitațională a Lunii a încetinit ritmul de rotație al planetei noastre. Acest lucru a făcut ca zilele să fie din ce în ce mai lungi. Se estimează că timpul necesar pentru ca Pământul să efectueze un ciclu complet de rotație în jurul axei sale crește cu 1,7 milisecunde la fiecare sută de ani.

Citește și: De ce ora 3:33 este denumită ora diavolului. Ce se întâmplă, de fapt, și ce încărcătură puternică ascunde
Durata unei zile este dată de mișcarea de rotație a Pământului în jurul axei sale

De ce o zi durează 24 de ore, de fapt

Astfel, s-a ajuns ca în prezent, ziua să aibă o durată de aproape 24 de ore. Luna este, așadar, responsabilă pentru durata unei zile, atât pe Pământ, cât și pe alte planete. Acest satelit natural încetinește procesul de rotație, trăgând oceanele spre interior. Fenomenul este cunoscut drept maree și acționează ca o ”frână” în procesul de rotație.

Nu doar Luna este responsabilă pentru durata unei zile. Cercetătorii au descoperit că și Soarele produce un fel de maree atmosferică. Gravițatia Soarelui produce un fel de umflături atmosferice, care acționează exact invers față de mareele provocate de Lună. Dacă fluxul și refluxul oceanelor încetinesc procesul de rotație, mareele atmosferice le accelerează.

Citește și: Ce înseamnă dacă te uiți la ceas la 11:11. Semnificația nebănuită pe care o are în dragoste și viață

Schimbările climatice au influențat durata zilelor

Mareele Lunii sunt mai puternice decât cele ale Soarelui de aproximativ 10 ori. Din acest motiv, durata unei zile a crescut din ce în ce mai mult, în loc să scadă. Un grup de cercetători care a studiat aceste fenomene estimează că, în urmă cu 600 de milioane până la 2 miliarde de ani, mareele solare le-au contracarat pe cele lunare. Atunci, ziua s-a menținut pentru mult timp la o durată de 19 ore și jumătate.

”În urmă cu aproximativ 2 miliarde de ani, umflăturile atmosferice erau mai mari pentru că atmosfera era mai caldă și pentru că rezonanța lor naturală, adică frecvența cu care valurile se deplasează prin ea, se potrivea cu lungimea zilei. Atmosfera, ca un clopot, rezonează la o frecvență determinată de mai mulți factori, inclusiv de temperatură”, au explicat oamenii de știință.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *