De ce pașapoartele din România sunt vișinii. Ce semnifică această culoare, de fapt

Câte culori există la nivel mondial pentru pașapoarte
De ce pașapoartele din România sunt vișinii. Ce semnifică această culoare, de fapt

Te-ai întrebat vreodată de ce pașapoartele din România au culoarea vișiniu? În întreaga lume există patru culori utilizate pentru acest document atât de important.

De ce pașapoartele din România sunt de culoare vișiniu. Explicația acestei nuanțe

Pentru pentru mulți oameni nu contează culoarea pașaportului și nici nu au acordat o atenție prea mare acestui aspect. Forma acestuia este similară peste tot în lume astfel că, indiferent de culoare, oricine ar recunoaște că este un pașaport dacă l-ar vedea. În statele membre ale Uniunii Europene culoarea pașaportului este vișinie. Află de mai jos când și cum s-a luat această decizie.

În anul 1976 s-a discutat la nivelul Uniunii Europene despre un pașaport uniform. Englezii au refuzat culoarea maro, apoi violet. Ulterior însă, vișiniul a ieșit învingător. Americanii au avut încă din 1918 culoarea untului pentru pașaport. Mai apoi acestea au devenit verzi, iar din 1976, după mai multe schimbări, au devenit albastre.

Specialiștii spun că în fiecare țară culoarea pașaportului este legată de anumite lucruri. Claire Burrows, reprezentant al companiei britanice De La Rue, spune că unele țări aleg culori care să le reflecte religia ori cultura, scrie fanatik.ro.

Citește și – Unde se fac pașapoarte în București în 2023. Care este programul de funcționare și ce acte sunt necesare

Câte tipuri de pașaport există în România și în lume

În țara noastră există cinci culori diferite de pașapoarte. Vișiniu pentru cetățeni, negru pentru diplomați, bleumarin de serviciu și cel vișiniu cu model pentru persoane fără cetățenie. Mai există și cel albastru pentru refugiați necunoscuți, dar și gri – document de călătorie pentru protecție subsidiară.

La nivel mondial există patru culori de pașapoarte. China, Rusia și Georgia au pașapoarte roșii. Toate statele membre UE, în afară de Croația care are culoarea albastru, au culoarea vișinie sau alte nuanțe de roșu. Și Turcia, Macedonia și Albania au pașapoarte vișinii, la fel ca și unele țări din America de Sud, precum Bolivia, Columbia, Ecuador şi Peru.

Mai mule țări din America de sud au culoarea albastru pentru pașapoarte. De asemenea, Statele Unite, Ucraina, Canada și Belarus au tot culoarea albastru.

Pașaportul verde este întâlnit în țările musulmane: Maroc, Arabia Saudită, Pakistan. Se spune că verdele ar fi fost culoarea preferată a Profetului Mahomed, fiind preluat astfel ca un simbol al naturii şi al vieţii.

Pașaportul negru este mai rar întâlnit. Se regăsește în unele țări din Africa: Bostwana, Zambia, Gabon, Malawi, etc. Și Noua Zeelandă, dar și India au pașapoarte negre.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *