De ce poartă miresele voal. Care este semnificația acestei tradiții

De ce poartă miresele voal. În prezent, voalul este un accesoriu, însă în trecut, acesta avea rolul de a proteja mireasa de spiritele rele
De ce poartă miresele voal. Care este semnificația acestei tradiții

De ce poartă miresele voal și ce semnificație are acest accesoriu în alte culturi din lume. Există și câteva tradiții și obiceiuri, legate de voalul purtat de mireasă. Unele mirese țin cont de ele, altele preferă să iasă puțin din tipare. Iată mai jos, câteva lucruri mai puțin știute despre purtarea voalului și care este semnificația acestei tradiții.

De ce poartă miresele voal, de fapt. Care este semnificația acestuia

În prezent, voalul este un accesoriu, însă în trecut, acesta avea rolul de a proteja mireasa de spiritele rele. Mai mult, în trecut se spunea că purtarea voalului la nuntă i-ar aduce noroc miresei. De asemenea, ar avea parte de o căsnicie lipsită de probleme.

Cu timpul, voalul a fost transformat într-un obiect religios. Acesta simboliza modestie, obediență față de soț sau era văzut ca un simbol al respectului miresei față de familie.

În ziua de azi, voalul nu mai este un accesoriu prea important pentru cea care îl poartă. Superstițiile legate de acest obicei au devenit neinteresante.

Rolul voalului

„Secole de-a rândul, voalul și-a păstrat rolul protector și toate tinerele îl purtau în ziua nunții până în clipa în care se întâlneau cu viitorul soț.

Pe lângă voalul intens colorat, miresele își împleteau în păr diverse podoabe și panglici colorate. Acestea  aveau același scop, acela de a le proteja de invidia oamenilor și a zeilor.

 

Cum voalul dens și lung le împiedica să vadă pe unde merg, miresele erau însoțite de tatăl lor sau de o persoană cu autoritate în familie. Astfel, a apărut tradiția ca mireasa să fie condusă la altar de tată sau de naș, tradiție care se păstrează și azi în lumea creștină”, este explicația specialiștilor în domeniu.

Voalul de mireasă simbolizează tranziţia femeii de la starea pură şi virginală la cea de femeie căsătorită. În urmă cu mulți ani, virginitatea înaintea nunţii reprezenta un ideal, hainele albe ale miresei împreună cu voalul semnificând fecioria fetei.

Tradiții și obiceiuri legate de voalul miresei

  • Un voal de mireasă vechi este considerat de multe ori a fi mai norocos decât unul nou, în special dacă este împrumutat de la o femeie care are un mariaj fericit.
  • Căderea voalului miresei este considerată a fi un semn rău, prevestitor de ghinioane.
  • Fetele nu trebuie să probeze voalul unei mirese. Acestea vor fi sortite să rămână nemăritate.
  • De asemenea, dacă i se pune unei fete pe cap, la nuntă, voalul de mireasă , ea va fi următoarea care se va căsători sau se va mărită în următorul an.

De ce poartă miresele voal. Ce semnificație are în alte culturi

În Roma antică

Miresele își acopereau fața cu mătăsuri fine, de culoare roșie, să nu fie deocheate și invidiate de cei care le urmăreau în procesiunea de nuntă.

În Grecia antică

Ca să alunge răul din calea dragostei și fericirii cuplului, tinerele miresele alegeau voalurile dense, de culoare galbenă și își decorau părul cu materiale sau ornamente multicolore.

În Evul Mediu

Tot mai multe căsătorii între familiile de rang înalt sunt aranjate de părinți, fără ca tinerii să se cunoască înainte.

Existau superstiții conform cărora aduce ghinion să vezi chipul miresei înainte de nuntă și, astfel, voalul devine un paravan plin de mister.

Voalul nu putea fi înlăturat decât de către mire, în fața altarului, după ce fiecare își rostise jurămintele, iar căsătoria se considera încheiată.

În cultura modernă occidentală

Voalul a devenit un accesoriu care întregește imaginea unei mirese, pierzându-și rolul de protecție împotriva spiritelor rele. Voalul are rolul de a accentua trăsăturile miresei, nu de a-i ascunde chipul.

Ridicarea voalului nu-i mai revine exclusiv mirelui, această atribuție fiind preluată chiar de către mireasă, ca semn al egalității dintre soți.

În cultura musulmană

Voalul semnifică credința și modestia miresei. Aceasta își ascunde fața și după căsătorie din considerente religioase, dar și în semn de respect și supunere față de soț. El este singurul care o poate vedea fără voal, musulmanii considerând că frumusețea femeii vine din interior.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.1 23 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *