De-a lungul istoriei, monarhiile s-au făcut remarcate nu doar prin forma specifică de guvernământ, în care suveranul (rege sau regină) dețin puterea supremă, ci și printr-o serie de excentricități adesea de neînețles pentru oamenii de rând. Iar monarhia brianică nu face excepție. Unul dintre lucrurile bizare legate de familia regală birtanică este acela că odată cu urcarea sa pe tron, regele Charles al III-lea a devenit proprietarul lebedelor mute din Marea Britanie. Iată ce simbolizează, mai exact, acest obicei.
Charles a devenit suveran al Regatului Unit în urma decesului mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la data de 8 septembrie 2022, încoronarea oficială având loc abia pe 6 mai 2023. Ca parte acestui transfer de putere, monarhul a moștenit și dreptul asupra unora dintre lebedetele din Marea Britanie.
Din punct de vedere tehnic, monarhul Regatului Unit nu „deține” automat toate lebedele din țară. Cu toate acestea, îi revine dreptul de a revendica orice lebădă mută (Cygnus olor) care înoată în ape deschise pe terenuri publice nemarcate, scrie iflscience.com.
Se spune că regele Charles al III-lea își exercită dreptul de proprietate asupra lebedelor doar pe anumite părți ale râului Tamisa din Londra și ale afluenților săi, la fel ca regina Elisabeta. De asemenea, dreptul său de proprietate nu se aplică și altor specii de lebede care se găsesc în Marea Britanie, cum ar fi lebedele cântătoare și lebedele lui Bewick.
Potrivit tradiției, monarhul numește anumite persoane care se ocupă de lebede, iar The King’s Swan Marker efectuează o acțiune de numărare a lebedelor în fiecare an, în ziua de luni din a treia săptămână din iulie.
Dar care este semnificația specială a lebedelor? În cele din urmă, aceasta poate fi legată de apetitul neobișnuit al nobilimii, când eleganta pasăre a devenit delicatesa obligatorie pentru mega-bogații din Anglia medievală.
„Lebedele erau atunci o sursă de hrană extrem de importantă și erau servite la banchete și ospețe, într-adevăr pentru cei bogați„, a declarat David Barber, care a servit ca marcator de lebede al reginei Elisabeta timp de decenii, pentru Reuters, în septembrie 2022.
Proprietatea regală a lebedelor în Marea Britanie detează de aproape opt secole. Într-una dintre cele mai fastuoase manifestări ale acestei tradiții, unele surse sugerează că Henric al III-lea a comandat 40 de lebede pentru sărbătoarea de Crăciun din anul 1247.
Până la începutul secolului al XV-lea, deținerea lebedelor a devenit mai mult un simbol al statutului aristocratic, bogătașii vremii ținându-și animalele pentru a-și etala faima și averea. Astăzi, tradiția de a ține lebede s-a îndepărtat și mai mult de originea sa ca piesă centrală a unei cine și nu are aproape nimic de-a face cu marile banchete.
De asemenea, este posibil să fi auzit că uciderea unei lebede în Marea Britanie este considerată un act de trădare. Cu toate acestea, nici acest lucru nu este chiar adevărat. Legea este un pic neclară, dar, potrivit Comisiei juridice din Marea Britanie: „Uciderea uneia dintre lebedele mute ale reginei poate fi ilegală, dar nu a fost niciodată un act de trădare.”, mai arătă sursa citată.