De ce rezistă atât de mult pâinea din comerț. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, România se află pe primul loc la consumul de pâine individual din Uniunea Europeană. Apoximativ 40% dintre români consumă pâine albă zilnic, chiar dacă în exces aceasta poate avea consecințe negative asupra organismului. Și dacă mai punem la socoteală că în procesul de fabricație sunt introduse diverse substanțe nesănătoase, rezultă că acest aliment poate fi cu adevărat unul dăunător pentru organism. Vorbim aici de pâinea comercializată în marile lanțuri de magazine. Există însă și variante sănătoase de pâine, iar printre ele enumerăm pâinea făcută în casă doar din ingrediente de calitate.
Pâinea se realizează în special din făină de grâu, dar la producția ei mai poate fi folosită și făina de secară, porumb, orz sau ovăz, care, de obicei, se combină cu cea de grâu. Aluatul obținut din amestecul de făină dospită și drojdie se pune la cuptor și se coace până când devine rumenă și tare la exterior și astfel se obține pâinea.
Pâinea fabricată la scară indusrială nu este tocmai foarte sănătoasă, iar acest lucru se poate observa ușor prin termenul de expirare mare pe care îl are. Această pâine este total diferită de cea pe care o punem face în casă și care se poate strica după doar câteva zile în cazul în care nu este consumată.
Procesul industrial începe de la măcinarea grâului, care rafinat, sărăcit în vitamine (în special cele din complexul B) şi minerale, rezultă o făina albă, fără fibre alimentare, dar bogată în amidon. Făina obținută este aditivată încă de la moară cu E-uri, conservanţi, amelioratori de panificaţie, substanţe de albire. Toate aceste substanţe pe care le conţine pâinea din comerţ sunt aşadar adăugate din start în făina rafinată.
Ulterior, fabricile de pâine cumpără făina aditivată și mai adaugă alți emulgatori și conservanți pentru a mări termenul de valabilitate. De cele mai multe ori, gustul unei pâini din comerț este asemănător cu cel de cozonac și asta pentru că pâinea are în componența sa inclusiv zahăr și grăsimi. Din păcate însă nici pâinea neagră, cea despre care se spune că este mai sănătoasă, nu este ceea ce pare, deoarece de multe ori se face tot din făină albă la care se adaugă coloranți.
Specialiștii în nutriție recomandă ca atunci când cumperi pâine din supermarket să citești cu atenție eticheta cu ingrediente. Potrivit nutriționiștilor, făina albă, folosită la fabricarea pâinii, crește riscul apariției cancerului.