Tigaia este nelipsită din orice bucătărie. Mai mare sau mai mică, antiaderentă, de teflon sau ceramică, în fiecare gospodărie există cel puțin o tigaie. O folosim atunci când vrem să prăjim ceva, să facem o omletă sau clătite, însă uneori îngrijirea și curățarea ei ne pot da bătăi de cap. Există însă un truc la îndemână, care presupune să amesteci făină de grâu și ulei în tigaia neîncinsă, pentru a scăpa de neplăceri.
O tigaie antiaderentă te scapă de multe neplăceri în bucătărie, însă dacă nu ai una, există o soluție eficientă pentru ca alimentele să nu se lipească atunci când le gătești. Dintre toate mâncărurile pe care pe pregătim la tigaie, cele mai simple tind să ne pună uneori cele mai mari probleme. Oul ochi este un exemplu foarte bun în acest sens.
Dacă nu ai o tigaie bună, oul se poate lipi, se va arde pe margini și pe partea de jos și va rămâne nefăcut la suprafață. Pentru a scăpa de această problemă, ai nevoie doar de ulei și puțină făină. Înainte de a pune tigaia pe foc, pune câteva lingurițe de ulei și un praf de făină. Amestecă bine, astfel încât să le omogenizezi. Pune tigaia pe foc și continuă să amesteci și să distribui uleiul și făina uniform pe toată suprafața.
Când tigaia s-a încins, adaugă oul sau ouăle și lasă focul mic. Amestecul de făină cu ulei va crea o peliculă protectoare, care va face ca oul să nu se lipească și să nu se ardă. Pentru a te asigura că oul se gătește cum trebuie, acoperă tigaia cu un capac și, astfel, căldura va fi distribuită uniform.
Atunci când oul, omleta sau orice alt preparat se lipește de suprafața tigăii, curățarea acesteia poate fi o adevărată provocare. Nu este indicat să folosești bureți de bucătărie prea abrazivi, pentru că poți deterira suprafața tigăii, iar aceasta nu va mai fi antiaderentă. Atunci când preparatul s-a lipit de tigaie, nu o spăla imediat. Las-o la înmuiat, cu apă caldă și detergent de vase, după care poți încerca să o cureți.
O soluție eficientă este să folosești bicarbonat de sodiu și oțet. Puse împreună, vor crea o reacție chimică ce va dizolva murdăria de pe tigaie în mod eficient. Presară câteva lingurițe de bicarbonat de sodiu pe toată suprafața tigăii, apoi adaugă puțin oțet. Vei observa că se formează o spumă, pe care trebuie să o lași câteva minute să acționeze. Apoi, spală tigaia cu apă caldă și un burete moale, pentru a nu o zgâria.