De ce să nu arunci iarba tăiată din curte, după ce ai tuns gazonul. Iată ce poți face de fapt cu ea. Nu mulți știu asta

De ce să nu arunci iarba tăiată din curte, după ce ai tuns gazonul. Iată ce poți face de fapt cu ea. Nu mulți știu asta

Pentru a te bucura de o curte frumoasă, una dintre activitățile care nu trebuie să lipsească din rutina ta de grădinărit este tunsul ierbii. Cel mai probabil, mulți nu știu ce pot face cu gazonul proaspăt tăiat, considerându-l inutil, așa că îl aruncă. Iată de ce să nu arunci iarba tăiată din curte și de poți face, de fapt, cu ea.

De ce să nu arunci iarba tăiată din curte, după ce ai tuns gazonul

Unul dintre cele mai satisfăcătoare momente în activitățile de grădinărit este cel în care ai terminat de tuns gazonul, îți tragi suflul și îți admiri munca. Însă momentul este umbrit repede de imaginea ierbii proaspăt tăiate care se „odihnește” pe gazonul tău. Atunci îți pui întrebrea ce poți face cu aceste resturi.

Ei bine, ai la îndemână câteva variante. Întâi de toate, trebuie să avem în vedere o regulă importantă: resturile de iarbă cu o lungime de până într-un centimetru, pot fi lăsate pe gazon, întrucât se vor descompune rapid.

Dacă, însă firele sunt mai lungi, atunci trebuie îndepărate, pentru a nu umbri sau sufoca iarba de sub ele și a nu deteriora gazonul.

Iarba nu se aruncă în saci, ca deșeu de grădină. Este o greșeală pe care mulți o fac după ce au terminat de tuns gazonul. Iarba tăiată poate fi folosită ca mulci sau poate fi compostată. Reciclarea ierbii aduce câteva beneficii:

  • iarba tăiată este o sursă valoroasă de substanțe nutritive, ceea ce înseamnă vei folosi mai puțin îngrășământ cu azot;
  • adăugarea de materie organică din tunsul ierbii poate ajuta la îmbunătățirea solului dacă acesta este nisipos, argilos sau cu conținut scăzut de materie organică;
  • tăierea regulată a gazonului va reduce considerabil nevoie de a colecta resturile de tuns. Este recomandat să eviți să tai mai mult de 1/3 din înălțimea gazonului.

Citește și: „Momentul ideal din zi pentru a tunde iarba din curte. Așa te vei bucura mereu de un gazon perfect. Secretul dezvăluit de un expert în grădinărit

Recomandările specialiștilor în grădinărit

Dacă tunzi în mod regulat, poți reduce timpul petrecut la treburile din curte lăsând iarba tăiată pe gazon. Acest lucru este cunoscut sub numele de „reciclare a ierbii”. Așadar, în cazul în care iarba tăiată are mai puțin de un centimetru, este indicat să o lași pe suprafața gazonului.

Pe măsură ce se descompun, firele de iarbă vor acționa ca un îngrășământ natural. Ele returnează nutrienții și materia organică înapoi în sol, sporind astfel sănătatea și rezistența gazonului în creștere. Astfel, gazonul va primi îngrășământ natural, iar tu vei economisi timp și energie pe care în mod normal le-ai fi consumat cu colectarea și împachetarea ierbii.

Există însă și excepții de la regulă. Specialiștii recomandă să îndepărtezi firele de iarbă tăiate de pe bordură sau rigole, dar și pe cele atinse de boală, în special dacă gazonul este infestat c pătarea frunzelor, rugina sau pătarea dolarului.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.8 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *