În sezonul cald, mulți șoferi aleg să meargă cu geamurile deschise pentru a se răcori. Este o alternativă la folosirea sistemului de climatizare al mașinii pentru cei care nu suportă aerul condiționat sau care doresc să facă economie. Cu toate că s-a demonstrat că utilizarea aerului condiționat are un impact infim asupra consumului de combustibil. Însă mersul în autovehicul cu gemul deschis este mai periculos decât ai fi crezut.
Condusul cu geamul deschis te poate îmbolnăvi. O demonstrează un studiu efectuat în 10 orașe din întreaga lume, care arată că acest obicei poate duce la o creștere cu 80% a nivelului de particule în suspensie în habitaclu.
Particulele în suspensie sunt compuse dintr-un amestec de particule solide și picături de lichid și pot fi periculoase pentru sănătate mai ales dacă pătrund în plămâni.
Cantitatea de particule în suspensie variază în funcție de mediul exterior și este influențată de utilizarea aerului condiționat sau a ventilatoarelor. De aceea, specialiștii ne recomandă să evităm, atât cât este posibil, să conducem la orele de vârf.
Citește și: Ce semnificație are de fapt numărul de la mașină. Nu mulți știu asta, dar există un mesaj ascuns
Probabil că și tu ai observat că atunci când cicruculi pe autostradă, cu viteză mare și geamul deschis, apare un efect pulsatil care te face să te simți ca și cum ai fi prins într-un mic tunel de vânt.
Este rezultatul „ciocnirii” a două mase de aer, respectiv cea din afara autovehiculului și cea din interiorul său. În astfel de situații există riscul să îți provoace dureri la nivelul urechilor.
Întrucât mașinile sunt adesea foarte zgomotoase, există posibilitatea să îți afecteze auzul. Ținând cont de faptul că alte elemente, cum ar fi motorul, sunt deja destul de zgomotoase, cel mai bine este să nu mai adăugăm încă un lucru care ne poate afecta auzul. Oamenii de știință britanici au testat acest lucru, de la o Mazda la un Aston Martin, în trafic în afara orelor de vârf, la 50, 60 și 70 MPH.
În urma testelor efectuate, cercetătorii a constat că, indiferent de viteză sau de model, atunci când geamurile erau coborâte, șoferul era expus la un zgomot aproape constant de 89 de decibeli.
Expunerea la un asemenea nivel de zgomot timp de 8 ore poate duce la pierderea permanentă a auzului. Dacă vă aflați în trafic intens, unde sunteți expus în mod constant la peste 100 de decibeli, daunele permanente apar în 15 minute.