Știi de ce nu ar trebui să faci plinul la mașină? Pot intui răspunsul tău… Nu, nu pentru că este prea scump. Ci pentru că este periculos. Deși pare greu de crezut, există câteva explicații, care cu siguranță te vor lămuri.
Cei mai mulți dintre noi nu vor să petreacă prea mult timp în benzinărie. De aceea, atunci când vizităm o stație de combustibil, de cele mai multe ori alegem să umplem rezervorul mașinii până la refuz, pentru a evita să ne întoarcem prea repede.
Astfel, chiar și atunci când auzim acel clic al pompei, mai insistăm puțin și mai apăsăm o dată pe mâner, doar pentru a mai pune o cantitate, fie ea cât de mică, de combustibil. Aici este problema. Acest obicei nu este deloc unul bun.
Probabil te întrebi de ce. Ei bine, combustibilul se va revărsa. Mai ales atunci când drumul are și curbe. În vehicul, există o mică gură de scurgere sub capacul de umplere. Se află deasupra roții din spate. Rolul său este de a evacua excesul de combustibil. Combustibilul se poate apoi vărsa. Pe scurt, plătim pentru ca benzina să se împrăștie pe șosea. Având în vedere prețul combustibilului, sunt bani aruncați pe apa sâmbetei. Dar asta nu e tot.
Citește și: Lucrurile pe care să nu le lași niciodată în mașină pe timp de caniculă. E o mare greșeală
Ce e mai rău abia acum urmează. După cum am văzut, benzina poate să curgă pe roți și să ajungă pe șosea. În primul rând, acesta este un risc pentru cei care circulă cu repectiva mașină. Prea multă benzină se poate scurge pe roata din spate a autovehiculului. Nu trebuie să fii un pilot de Formula 1 pentru a înțelege că acest lucru este periculos. Aderența roților nu mai este garantată. Mașina riscă să nu mai frâneze bine și este posibil să derapeze.
Există, de asemenea, pericolul de „supravirare”. Acest lucru se întâmplă atunci când pneurile din spate nu mai au aderență la drum. În acest caz, mașina derapează necontrolat și poate ieși de pe șosea.
Citește și: Butonul secret de pe mânerul din mașină. Incredibil ce rol are, de fapt
De altfel, dacă benzina vărsată ajunge pe șosea, bineînțeles că reprezintă un pericol pentru mașina ta. Dar imaginează-ți cum ar putea fi pentru vehiculele pe două roți sau pentru alți participanți la trafic. Combustibilul de pe șosea poate transforma drumul într-un patinoar. Iar pentru motociclete, scutere și chiar biciclete este cu adevărat foarte periculos. Riscul de a cădea este real, iar accidentele pot fi foarte grave.
Cireașa de pe tort este că, dacă treci dincolo de click-ul de la pompă, riști o defecțiune la motor. Excesul de combustibil se poate scurge în filtrul habitaclului. Există riscul de a deteriora mecanismul de recuperare a vaporilor de benzină. Acest lucru poate deteriora motorul, putând duce la o defecțiune, scriu cei de la comment-economiser.fr.
Acest lucru este valabil atât pentru autoturisme, cât și pentru motociclete. În acest caz, vei fi nevoit să mergi la service, iar nota de plată pentru reparații nu va fi deloc mică. Nu în ultimul rând, combustibilul vărsat pe șosea și pe drumuri este o sursă garantată de poluare pentru sol și apă.
Așadar, cel mai bine este să economisești combustibil, folosind mai puțină benzină. Nu mai umple rezervorul până la refuz!