Din păcate, majoritatea hainelor noi pe care le îmbraci fără să le speli îți pot pune în pericol sănătatea și bunăstarea. Multe articole de îmbrăcăminte conțin substanțe chimice nocive care poluează aerul, solul și pot deteriora pielea.
Țesăturile diferite folosite în îmbrăcămintea pe care o porți în fiecare zi nu sunt sănătoase, sigure sau ecologice. Și au loc o mulțime de procese de producție care implică substanțe periculoase. Multe persoane fac această greșeală, dar este indicat să speli hainele noi înainte de a le purta. Astfel poți să eviți multe riscuri care pot afecta sănătatea corpului și a pielii.
Iată principalele riscuri la care te expui când porți hainele noi cumpărate, fără să le speli înainte.
Producția hainelor noi necesită o mulțime de substanțe chimice și materii prime, adesea realizate din resurse neregenerabile. Industria modei provoacă în ultima vreme cantități uriașe de poluare a aerului, a solului și a apei din cauza suprautilizarii substanțelor chimice periculoase.
Hainele noi pot fi extrem de periculoase pentru pielea ta, mai ales atunci când primesc tratamente chimice pentru a le face mai flexibile, mai moi sau mai rezistente la apă. Producția obișnuită de îmbrăcăminte necesită cantități mari de resurse, substanțe chimice, apă și energie. Creează cantități masive de poluare, deșeuri și gaze cu efect de seră în fiecare an.
Cea mai bună modalitate de a evita toxicitatea îmbrăcămintei este să alegi haine durabile de la branduri care depun eforturi consistente pentru a proteja mediul și sănătatea umană. Curățarea temeinică a pieselor vestimentare noi pe care tocmai le-ai cumpărat ajută la îndepărtarea multor substanțe chimice toxice pe care fibrele textile le-au depozitat în timpul producției.
Majoritatea coloranților utilizați pentru fabricarea, prelucrarea și finisarea îmbrăcămintei sunt toxice. Industria modei este una dintre cele mai poluante industrii din lume. Substanțele chimice toxice din vopsele și tratamentele pentru țesături otrăvesc aerul, apa și solul. Sunt foarte dăunătoare ecosistemelor și sănătății umane. Coloranții din îmbrăcăminte pot provoca, de asemenea, iritații ale pielii.
Cele mai multe substanțe chimice utilizate în procesele de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, cum ar fi spălarea, albirea și vopsirea, sunt toxice. Vopselele textile conțin adesea compuși periculoși care pun pielea în pericol. Coloranții periculoși utilizați în fabricarea hainelor nu numai că dăunează pielii, ci și fermierilor și lucrătorilor din fabricile de confecții.
Prelucrarea textilelor, vopsirea și tratarea hainelor utilizează tone de apă și substanțe chimice. Producătorii deversează milioane de litrii de apă infectată chimic în căile navigabile în fiecare an. Și o singură fabrică de țesături poate folosi până la 200 de tone de apă dulce pentru a vopsi o tonă de țesătură.