Fasolea face parte din categoria leguminoaselor, iar gătirea ei necesită răbdare și timp. În funcție de soi, dar și de vechime, boabele de fasole pot să fiarbă mai greu sau mai ușor. De asemenea, poți apela la anumite trucuri pentru a reduce timpul de gătire. De ce să nu înmoi fasolea în apă rece și ce să adaugi în apa în care o fierbi.
Există mai multe soiuri de fasole, care au timpi de gătire diferiți. Cel mai repede fierbe fasolea albă, cu bobul mic, cu condiția să nu fie mai veche de un an. Aceasta are nevoie de o oră-o oră și jumătate de gătire. Dacă fasolea este mai veche de un an sau dacă apa în care o fierbi este dură, timpul de gătire se va prelungi.
Fasolea pestriță, cea roșie și cea neagră fierb ceva mai greu. În funcție de factorii menționați anterior, aceste tipuri de fasole pot avea nevoie și de 4 ore pentru ca boabele să fie moi. Pentru a face fasolea să fiarbă mai repede, ai la îndemână câteva trucuri, iar unul dintre ele este să pui boabele la hidratat, în apă, cu câteva ore înainte.
Majoritatea gospodinelor înmoaie fasolea în apă rece, peste noapte. Pentru a se hidrata, boabele au nevoie să stea câteva ore bune în apă, iar dacă te grăbești sau ai uitat să pui fasolea în apă de seara, acest pas nu te ajută. Poți grăbi însă procesul de hidratare a boabelor de fasole dacă folosești apă fiartă.
Așadar, în loc de apă rece, pune peste boabele de fasole apă clocotită și lasă-le așa timp de o oră. Timpul este suficient pentru ca fasolea să se înmoaie și să fiarbă ușor, iar trucul este de mare ajutor atunci când ești în criză de timp. Apa în care a stat fasolea la înmuiat se aruncă, iar boabele vor fi fierte în apă proaspătă.
Apa în care fierb boabele de fasole trebuie schimbată cel puțin o dată, pentru a evita problemele digestive. Multe gospodine schimbă apa chiar și de trei ori, pentru a se asigura că fasolea va ieși perfect. Pentru ca boabele să fiarbă mai repede, trebuie să adaugi în apă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. Acesta ajută la frăgezirea boabelor și fasolea se va găti mai repede.
După ce arunci prima apă, nu pune apă rece peste boabele de fasole, ci apă fiartă separat. În acest fel, nu vei încetini procesul termic. De asemenea, nu adăuga sare în oală încă de la început, pentru că aceasta face ca fasolea să fiarbă mai greu. Sarea se pune aproape de final.