De ce să nu înmoi fasolea în apă rece. Secretul știut doar de câteva gospodine ca să fiarbă mai repede

Așa vei reduce considerabil timpul de gătire

Scris de: Daoud Andra

11 Aug. 2023

De ce să nu înmoi fasolea în apă rece. Secretul știut doar de câteva gospodine ca să fiarbă mai repede

Fasolea face parte din categoria leguminoaselor, iar gătirea ei necesită răbdare și timp. În funcție de soi, dar și de vechime, boabele de fasole pot să fiarbă mai greu sau mai ușor. De asemenea, poți apela la anumite trucuri pentru a reduce timpul de gătire. De ce să nu înmoi fasolea în apă rece și ce să adaugi în apa în care o fierbi.

În cât timp fierbe fasolea

Există mai multe soiuri de fasole, care au timpi de gătire diferiți. Cel mai repede fierbe fasolea albă, cu bobul mic, cu condiția să nu fie mai veche de un an. Aceasta are nevoie de o oră-o oră și jumătate de gătire. Dacă fasolea este mai veche de un an sau dacă apa în care o fierbi este dură, timpul de gătire se va prelungi.

Citește și: Ce să adaugi în icrele de fasole pentru un gust unic, senzațional. Aşa le fac şi bucătarii de top, e secretul lor

Fasolea pestriță, cea roșie și cea neagră fierb ceva mai greu. În funcție de factorii menționați anterior, aceste tipuri de fasole pot avea nevoie și de 4 ore pentru ca boabele să fie moi. Pentru a face fasolea să fiarbă mai repede, ai la îndemână câteva trucuri, iar unul dintre ele este să pui boabele la hidratat, în apă, cu câteva ore înainte.

Nu mai inmuia fasolea boabe in apa. Secretul care ii da un gust extraordinar
Fasolea trebuie să stea la înmuiat pentru a se găti mai ușor

De ce să nu înmoi fasolea în apă rece

Majoritatea gospodinelor înmoaie fasolea în apă rece, peste noapte. Pentru a se hidrata, boabele au nevoie să stea câteva ore bune în apă, iar dacă te grăbești sau ai uitat să pui fasolea în apă de seara, acest pas nu te ajută. Poți grăbi însă procesul de hidratare a boabelor de fasole dacă folosești apă fiartă.

Citește și: Greșeala pe care o fac toate gospodinele când gătesc fasole. Micul secret al bucătarilor pricepuți care salvează rețeta

Așadar, în loc de apă rece, pune peste boabele de fasole apă clocotită și lasă-le așa timp de o oră. Timpul este suficient pentru ca fasolea să se înmoaie și să fiarbă ușor, iar trucul este de mare ajutor atunci când ești în criză de timp. Apa în care a stat fasolea la înmuiat se aruncă, iar boabele vor fi fierte în apă proaspătă.

Ce să pui în apa în care fierbi fasolea

Apa în care fierb boabele de fasole trebuie schimbată cel puțin o dată, pentru a evita problemele digestive. Multe gospodine schimbă apa chiar și de trei ori, pentru a se asigura că fasolea va ieși perfect. Pentru ca boabele să fiarbă mai repede, trebuie să adaugi în apă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. Acesta ajută la frăgezirea boabelor și fasolea se va găti mai repede.

Citește și: Secretul bucătarilor de top pentru cea mai bună fasole bătută. Ce să adaugi la final, după ce ai stins focul. Așa iese delicioasă și fină

După ce arunci prima apă, nu pune apă rece peste boabele de fasole, ci apă fiartă separat. În acest fel, nu vei încetini procesul termic. De asemenea, nu adăuga sare în oală încă de la început, pentru că aceasta face ca fasolea să fiarbă mai greu. Sarea se pune aproape de final.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.4 59 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *