Oala cu ciorbă lăsată la răcit pe aragaz ți-ar putea crea mai multe probleme decât ți-ai fi închipuit. Deși este un gest banal, pe care foarte multe gospodine îl fac, a lăsa oala ci ciorba fierbite pe aragaz reprezintă un risc pe care cu siguranță tu și familia nu vreți să vi-l asumați. Această greșeală trebuie evitată pe viitor.
Supa fierbinte este un teren de reproducere perfect pentru bacterii dacă este lăsată la temperatura camerei pentru o perioadă lungă de timp. Cu cât stă mai mult timp, cu atât crește riscul ca bacteriile dăunătoare să se înmulțească în oală. De aceea, este foarte important să nu mai lași ciorba să se mai răcească în recipientul în care ai gătit-o pentru mult timp.
Există mai multe metode de a răci rapid oala cu ciorbă. Una dintre variante este să pui recipientul în chiuveta în care ai lăsat apa rece să curgă. Pentru o răcire și mai rapidă, poți adăuga și câteva cuburi de gheață. Tot ce trebuie să faci este să amesteci în oală cu o lingură sau polinic, iar timpul de răcire se va reduce considerabil.
De asemenea, mai poți pune ciorba în recipiente mai mici închise etanș pe care să le introduci ulterior la frigider. În acest fel, mâncarea se va răci foarte repede, fără să afecteze însă temperatura din frigider sau să pună în pericol celelalte alimente.
Potrivit US Departament of Agriculture, dacă în bucătărie temperatura este de peste 32 de grade Celsius, atunci mâncarea gătită nu trebuie să stea la răcit mai mult de o oră.
De asemenea, potrivit experților de la Michigan State University, mâncarea gătită trebuie să ajungă de la 60 de grade la 20 de grade Celsius în cel mult două ore. În caz contrar, crește foarte mult riscul apariției unor bacterii periculoase precum stafilococi sau Bacillus Cereus care pot provoca intoxicații alimentare.
Citește și: „Ce să nu pui niciodată în ciorbă. Ingredientul care nu are ce căuta, multe gospodine fac această greșeală”
Dacă ai gătit intens, iar aragazul tău seamănă mai degrabă cu un tablou abstract și nu vrei să te complici folosind diverse substanțe chimice, ai la îndemână o metodă simplă și rapidă de îndepărtare a resturilor de mâncare.
Folosirea bicarbonatului de sodiu este ideală în astfel de situații. Tot ce trebuie să faci este să amesteci bicarbonat de sodiu cu apă pentru a forma o pastă groasă. Întinde pasta pe suprafața aragazuluiși las-o să acționeze câteva minute astfel încât să patrundă în murdărie și grăsime.
Apoi, folosește un burete sau o cârpă pentru a freca aragazul și clătește cu apă. Proprietățile abrazive ale bicarbonatului de sodiu ajută la îndepărtarea petelor dificile, în timp ce natura sa alcalină ajută la descompunerea grăsimii și a murdăriei.
Această metodă de curățare simplă și non-toxică este o alternativă excelentă la detergenții chimici puternici și este sigură pentru utilizarea pe toate tipurile de suprafețe ale aragazului, inclusiv pe oțel inoxidabil, sticlă și smalț.