Cafeaua este una dintre cele mai accesibile băuturi din lume, dar și una dintre cele mai consumate. La aproape orice pas există o cafenea sau un aparat ce îți prepară băutura neagră pe care o poți asezona așa cum îți dorești. Totuși, trebuie să ai grijă din ce o bei, pentru că există câteva controverse ce vorbesc despre cum nu ar trebui să mai bem cafea din căni roșii. Haideți să aflăm în cele ce urmează și de ce.
În anul 2023 au fost numărate doar în Statele Unite ale Americii peste 72 de mii de cafenele. Vă puteți doar imagina câte există la nivel global. Atunci când vorbim despre cafea, ne gândim la țări ca Italia, Franța, însă în Finlanda se bea cea mai multă cafea din lume, mai exact, un om am adult consumă 27,5 kilograme de cafea pe an, în timp ce un american, doar 11 kg. La nivel mondial, pe zi, oamenii consumă circa 1,6 miliarde de cești de cafea.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că o ceașcă de cafea prelungește viața. Specialiștii de la Harvard Health Publishing afirmă că persoanele care beau 3 – 4 căni de cafea pe zi au șanse crescute să trăiască mai mult. Una dintre cele mai în vârstă persoane din lume, Jeanne Calment, care are 122 de ani, a mărturisit că va bea o ceașcă de cafea cu lapte în fiecare zi, la micul dejun, până la sfârșitul vieții.
Revenim la importanța cănii din care îți bei cafeaua zilnic. Acestea sunt în jurul nostru sub diferite forme, mărimi dar mai ales culori. Din păcate, cănile portocalii sau roșii pot conține plumb, substanță toxică ce, odată eliberată în organism, poate produce probleme de sănătate. Dacă vrei să te ții la distanță de ele, cel mai bine bea-ți cafeaua din căni de sticlă, ceramică sau oțel inoxidabil. Asemenea cănilor roșii, nici cele din plastic sau aluminiu nu sunt sigure, eliberând, la rândul lor, substanțe nedorite de organismul uman.
Există experimente care arată că este important ce culoare are cana din care bem cafeaua și din punct de vedere psihologic. De exemplu, dacă bem cafeaua dintr-o cană albă, ni se poate părea mai amară decât dacă o bem dintr-o cană albastră sau transparentă.
Cafeaua a jucat un rol important de-a lungul istoriei. În 1932, sportivii brazilieni nu puteau ajunge în Los Angeles pentru a participa la Jocurile Olimpice, astfel că au fost îmbarcați pe o navă ce transporta cafea. Pe drum, cafeaua a fost vândută, astfel că au fost produși și bani frumoși pe parcursul călătoriei. În secolul al XV-lea, în Mesopotamia, bărbații își alegeau viitoarele soții în funcție de cât de bine făceau cafeaua, iar la Constantinopol, femeile puteau divorța dacă soții lor nu le ofereau destulă cafea.