Castraveții sunt unele dintre cele mai consumate legume, pe parcursul verii. Indiferent că îi consumi simpli, cu puțină sare sau îi adaugi în salate, nimic nu se compară cu gustul răcoritor al castraveților de grădină. Una dintre cele mai comune probleme ale acestor legume este că pot să capete un gust amar. Din ce cauză se întâmplă acest lucru și de ce să nu mănânci castraveți amari.
Castraveții reprezintă o legumă cu un procent mare de apă, având un rol important în hidratare. Aceștia pot fi cultivați în grădină sau în solar, sunt ușor de îngrijit, iar recoltarea lor se face pe tot parcursul verii, pe măsură ce se coc. Castraveții de grădină au pe suprafața lor un fel de țepi, iar uneori pot să capete un gust amar. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive, iar amăreala apare de obicei în zona codiței, unde legumele sunt prinse de vrej. Printre cauzele care duc la apariția gustului amar se numără:
În timp ce unora chiar le place gustul ușor amărui al castraveților, nu este recomandat să îi consumi pe cei amari. Aceste legume capătă gustul amar din cauza unei substanțe numite cucurbitacină. Aceasta se află în mod natural în toți castraveții, însă într-o concentrație mică. Atunci când este depășit un anumit nivel, apare gustul amar. Ea este prezentă și în alte alimente din familia cucurbitacee, precum dovlecelul, dovleacul și pepenele.
Cucurbitacina este concentrată în general în coajă și în codiță. Dacă după îndepărtarea acestora, castravetele încă are gust amar, inclusiv la capătul opus codiței, înseamnă că avem de-a face cu o cantitate mare de cucurbitacină. Aceasta este destul de toxică, spun specialiștii. Dacă se află într-o cantitate mare în castravete, îl poate face pe acesta atât de amar încât va fi imposibil de mâncat, chiar dacă adăugăm sare.
Chiar dacă gustul poate fi tolerat, ar fi bine să nu consumăm castraveți amari. Cucurbitacina poate duce la apariția unor reacții nedorite, dacă este în cantitate mare. Acestea includ greață, vărsături, probleme digestive.
Cucurbitacina se află în mod natural în aceste legume, pentru a descuraja consumul lor. Cu timpul, oamenii au învățat să cultive castraveții, dovlecii și dovleceii în condiții optime, astfel încât să scadă la minimum gustul amar al acestora. Dacă totuși avem de-a face cu legume cu o toxicitate ridicată, nu ar trebui să le consumăm nici noi, nici să le dăm animalelor. În cazul lor, consecințele provocate de acest compus toxic pot fi mai mari decât în cazul oamenilor.