De ce să nu mănânci pepene roșu seara. Mulți fac această greșeală

Momentul ideal al zilei în care să consumi acest fruct

Scris de: Daoud Andra

27 Jul. 2023

De ce să nu mănânci pepene roșu seara. Mulți fac această greșeală

Pepenele roșu este unul dintre cele mai consumate fructe de vară. Acesta conține o cantitate mare de apă și are un aport caloric redus, motiv pentru care este ideal pe post de gustare sau desert. Unele persoane înlocuiesc chiar o masă a zilei cu acest fruct, însă ar trebui să fie atente când îl consumă. De ce să nu mănânci pepene roșu seara și care este cel mai bun moment al zilei pentru a-l savura.

Pepenele, fructul-vedetă al verii

În zilele călduroase de vară, nimic nu se compară cu o felie de pepene roșu, rece și zemos. Acesta poate fi consumat pe post de gustare, desert, iar unii oameni chiar înlocuiesc o masă principală cu pepene. Acest fruct cu miezul roșu conține o cantitate mare de apă, antioxidanți, dar și zahăr. Pentru că se digeră mai repede decât alte alimente, este bine să fie consumat ca atare.

Citește și: Cum alegi cel mai gustos pepene roșu. Secretul dezvăluit de experți, la ce e bine să fii atent de fapt

Unii nutriționiști recomandă să nu îl combinăm cu alte alimente, precum brânza sau alte fructe care se digeră mai greu. De asemenea, nu este recomandat să se facă exces. La fel ca în cazul altor alimente, cantitatea este extrem de importantă. Dacă exagerați cu pepenele, s-ar putea să apară unele probleme digestive și dureri de stomac.

Pepenele roșu are peste 90% apă

De ce să nu mănânci pepene roșu seara

Nu doar cantitatea, ci și momentul zilei în care este consumat pepenele este important. Potrivit experților în nutriție, nu este bine ca pepenele roșu să fie consumat seara. Pentru că este un fruct ușor acid, el poate întârzia procesul de digestie atunci când organismul nu este activ.

Citește și: Semnul care îți arată că pepenele este injectat. Cum poți verifica, de fapt. Metoda e chiar banală

Cel mai bine este să consumi pepene roșu la prânz, în jurul orelor 12-13, când sistemul digestiv funcționează la parametri optimi. De asemenea, se spune că este mai bine să fie consumat înainte de masa de prânz și nu pe post de desert, așa cum obișnuiesc mulți oameni.

În ceea ce privește cantitatea, este foarte ușor să exagerăm cu pepenele. Deoarece conține peste 90% apă, unii oameni consumă porții mari din acest fruct. Specialiștii în nutriție spun că nu ar trebui să exagerăm cu el, pentru că pe lângă apă, pepenele mai are și zahăr. Așadar, cantitatea recomandată este de 200-300 de grame de miez de pepene roșu pe zi.

Citește și: Alimentele cu care să nu combini niciodată pepenele roșu. De ce nu e bine, de fapt

Diferența dintre pepenele roșu și cel galben

Există mai multe soiuri ale acestui fruct și fiecare persoană are unul preferat. Pepenele roșu poate avea coaja cu striații sau verde închis, iar în funcție de soi este diferit și gustul. De asemenea, a apărut și pepenele cu coaja verde și miezul galben. În ceea ce privește pepenele galben, și acesta poate fi de două feluri, respectiv cu miezul zemos sau înecăcios.

Nu doar aspectul și gustul sunt diferite, ci și cantitatea de nutrienți. Medicul Mihaela Bilic a explicat, la începutul verii, care sunt principalele diferențe între pepenele roșu și cel galben.

Citește și: Cum îți dai seama dacă pepenele este dulce fără să îl tai. Trucul care nu dă greș

„Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte:
pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete.
pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii.
Până aici suntem la egalitate.
La conținutul de potasiu, mineral care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu.
La conținutul de fibre tot pepenele galben învinge cu 1 g%, față de 0,3g pentru cel roșu. Tocmai aceste fibre împiedică absorbția rapidă a zahărului din pepenele galben, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru siluetă – acolo unde ambele culori au aprox 7 g fructoză și în jur de 35 calorii/100g.
Roșu sau galben, nu uitați că pepenele se mănâncă cu felia, chiar dacă conține peste 90% apă.”, a scris Mihaela Bilic, într-o postare pe Facebook, în luna iunie.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.5 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *