De ce să nu pui niciodată apă rece peste pastele fierte. Greșeala pe care o fac toate gospodinele

Trucuri din bucătărie

Scris de: Oana Matei

09 Oct. 2023

De ce să nu pui niciodată apă rece peste pastele fierte. Greșeala pe care o fac toate gospodinele

În bucătărie, fiecare dintre noi am comis, la un moment dat, câte o greșeală culinară. Cu toții am învățat din ele și ne-am îmbunătățit abilitățile de gătit. Deși pare ușor să găti o porție de paste cu sos, o greșeală frecvent întâlnită este clătirea pastelor fierbinți cu apă rece. Ei bine, dacă nu știai, acest gest aparent inofensiv poate avea consecințe neplăcute asupra aromei și texturii pastelor. Îți explicăm, mai jos, care este motivul pentru care să eviți cu orice preț acest obicei și ce trebuie să faci în schimb.

Pastele gătite nu se clătesc cu apă rece

Una dintre cele mai comune greșeli în bucătărie este să turnăm apă rece peste paste după ce le-am fiert. Mulți cred că acest lucru va opri procesul de gătire și va preveni lipirea pastelor. Însă, acest obicei poate afecta calitatea pastelor și poate compromite gustul și textura lor. Iată cum:

Ei bine, acest obicei este greșit din punct de vedere culinar, deoarece pastele fierte trebuie să rămână calde pentru a se amesteca bine cu sosul. Atunci când pui apă rece peste paste, acestea vor începe să se răcească imediat, ceea ce va face ca sosul să nu li se lipească bine și să nu se omogenizeze în mod corespunzător.

Un  motiv important pentru a evita clătirea cu apă rece este că poate afecta integritatea pastelor. Pastele au tendința de a se lipi atunci când sunt fierte, iar adăugarea apei reci poate agrava acest fenomen. Apa rece poate provoca un șoc termic asupra pastelor și poate face ca acestea să devină lipicioase sau se pot rupe. Astfel, pastele se înmoaie și își pierd porozitatea și textura.

În plus, nu arunca apa fierbinte în care ai fiert pastele, direct în chiuvetă. Acest lucru poate duce la înfundarea țevilor. Motivul este că apa în care au fiert pastele conține amidon, astfel reziduurile alimentare aflate în scurgere se pot lipi între ele, formând un dop care va bloca țevile.

Vezi și Cum poți să pregătești paste al dente. Ponturi și sfaturi utile de la un chef italian

Nu clăti pastele fierbinți cu apă rece

În schimb, pentru a evita această greșeală, urmează acești pași simpli:

  • Gătește pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj pentru a obține textura dorită. Dacă le dorești al dente, scurtează timpul de fierbere recomandat cu 1-2 minute.
  • Scoate-le din apă folosind o ustensilă pentru scurgerea pastelor, dar păstrează puțină apă de gătit, în cazul în care vei avea nevoie pentru a subția sosul.
  • Amestecă pastele fierbinți cu sosul ales într-o tigaie mare. Acest lucru permite pastelor să absoarbă aroma sosului și să rămână calde.
  • Dacă sosul este prea gros, adăugă puțină apă de gătit păstrată în prealabil pentru a-l subția până la consistența dorită.

Vezi și Ce brânză se pune de fapt în pastele carbonara. Secretul pentru a ieși delicioase

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.2 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *